51 rondjes over de Biltsestraatweg moeten duidelijk maken hoe de Ierse studente Aoife aan haar einde kwam

Precies 51 rondjes reed de politieagent van de verkeersongevallendienst over de Biltsestraatweg in Utrecht om het dodelijk ongeval van een Ierse studente na te bootsen. In de auto van de verdachte werden snelheid, remweg, rijstroken en banden gemeten.

In de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 maart reed een 37-jarige man een studente aan. Bij die botsing kwam de Ierse uitwisselingsstudente Aoife O’Connell (21) te overlijden. 

De verdachte, die na het ongeval doorreed, verblijft in voorarrest. Hij meldde zich ruim een halve dag na het ongeluk op het politiebureau. Ter hoogte van Fort De Bilt werd de Ierse rond 04.30 uur aangereden, waarna hulp door omstanders niet meer mocht baten. De auto van de man werd uiteindelijk op een industrieterrein in Den Dolder gevonden. Hij blijft nog minimaal een maand in voorarrest zitten. 

Auto van de verdachte

Op verzoek van het Openbaar Ministerie bootste de verkeersongevallendienst de botsing vandaag na. Daarvoor was een deel van de Biltsestraatweg voor drie uur afgesloten. Ter hoogte van Fort de Bilt was een strookje zand over het wegdek gelegd om de metingen te verrichten. Met snelheden van rond de 80 kilometer per uur stuurde de agent de auto over het meetpunt. Dat lag op de busstrook, rijstrook en op het midden van de weg. 

De reconstructie van de dodelijke aanrijding van een Ierse studente op de Biltsestraatweg in Utrecht.
Volledig scherm
De reconstructie van de dodelijke aanrijding van een Ierse studente op de Biltsestraatweg in Utrecht. © Boas Photo

De auto, een grijze Renault Scenic, was van de verdachte. De nummerplaten waren afgeplakt en de voorruit was verwijderd. Aan de rechter voorkant herinnerde een flinke deuk aan het noodlottige ongeval. De resultaten van de 51 metingen worden later in het onderzoek toegevoegd. 

De beslissing van de onderzoeksrechter om de 37-jarige man uit Zeist nog eens minstens dertig dagen in de cel te laten, kwam voor de raadsman als een ‘verrassing’. „Dat de rechter-commissaris vorige keer besloot om zijn voorarrest met veertien dagen te verlengen, dat kan een keer. Maar nóg dertig dagen gevangen houden? Dat is behoorlijk veel.”

De advocaat pleitte juist voor het vrijlaten onder voorwaarden van zijn cliënt. Die wilde weer voor zijn kinderen zorgen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.