Wat Zegt De Wetenschap

Direct kijken

Alle afleveringen

Een totaal overzicht waar je u tegen zegt
4:29

Kunnen we drugs niet beter legaliseren?

De overheid trekt miljoenen extra uit voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Een groot deel daarvan is het gevolg van Nederlands' gigantische drugsproductie. De roep om legalisering klinkt steeds vaker. Maar is dat daadwerkelijk een goed idee? Gedragswetenschapper Gjalt-Jorn Peters (Open Universiteit) legt uit wat onze opties zijn.

10:35

Waarom moet je een puist niet uitknijpen?

Krijg je jeukende vingers als er een pukkel op je kin begint te verschijnen? Vind je het idee van een rijp puistje die tussen je vingers ‘plopt’ ook zo bevredigend? ,,Afblijven!”, zegt Dr. Elodie Mendels, dermatoloog bij Erasmus MC

5:30

Kunnen we terroristische aanslagen voorspellen?

20 jaar na 9/11 lijken aanslagen ons nog steeds te overvallen. Opeens zijn ze er, alsof niemand ze had zien aankomen. Maar is dat wel zo? Terrorismedeskundige Peter de Kock (Tilburg University) ontwikkelde een model waarmee we aanslagen steeds beter in kaart kunnen brengen en toekomstige aanslagen mogelijk zelfs kunnen worden voorkomen.

8:00

Hoe ontstaat bliksem?

Op een zwoele zomeravond zie je het vaak: bliksem. Wat gebeurt er eigenlijk in een wolk voordat zo'n bliksemschicht zijn weg naar de grond vindt? Natuurkundige Sander Nijdam (Technische Universiteit Eindhoven) legt het uit.

5:24

Waarom zijn bosbranden soms juist goed?

De wereld staat in de fik. Grieken moeten op de vlucht voor het vuur, Californië heeft te maken met historisch grote bosbranden en zelfs gebieden in - het normaal zo koude - Siberië worden geteisterd door branden. Hoe kan dat? Bosbrandexpert Roland Vernooij (Vrije Universiteit Amsterdam) legt uit waarom die bosbranden lang niet altijd zo slecht zijn als je denkt. Verrassend genoeg kunnen bosbranden namelijk ook nuttig zijn.

6:05

Waarom met de trein reizen niet beter is dan het vliegtuig

Veel mensen pakken nu het kan het vliegtuig naar een zonnige bestemming. Vaak wordt de trein gezien als duurzamer alternatief . Maar volgens mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer (TU/Eindhoven) is dat helemaal niet waar. Daar zit je dan in de trein met je groene gedrag. Voordat je nu gelijk vliegtickets gaat boeken, kijk eerst even de uitleg om te achterhalen waarom.

Meer video's

Gerelateerde series