Jan Vuijk (84) loopt Vierdaagse op klompen: ‘Dan denk ik aan mijn Ilse’

NIJMEGEN - Jan Vuijk (84) uit Heerde is een opvallende verschijning in het Vierdaagselegioen. Vanwege zijn schoeisel: hij loopt deze week 120 kilometer op klompen. ,,Dat doe ik voor mijn overleden vrouw”, legt hij uit. 

Volledig scherm
Jan Vuijk uit Heerde. © Geert Willems

,,Toen ze twee maanden was overleden, zei ik tegen mijn dochter: ik ga de Vierdaagse van Alkmaar lopen voor Ilse. Vier keer 25 kilometer, op klompen. We zijn getrouwd in Alkmaar, vandaar dat ik koos voor die mars. Later heb ik ook Nijmegen gedaan, vier keer 40. Ze is nu zes jaar dood en ik ben er mee doorgegaan. Als ik de klompen aantrek, dan denk ik aan haar.” 

In zijn werkzame leven was Vuijk rozenkweker en droeg hij regelmatig klompen. Trainen doet hij ook af en toe op de nostalgische geelhouten schoenen, maar vaak loopt ook op gewone wandelschoenen. 

,,Het was vandaag best wel zwaar, maar onderweg werd ik ook door de televisie gevraagd om over mijn klompen te vertellen. En over Ilse. Daarna ging ik weer als een speer. Toen dacht ik: ‘heeft ze me toch weer een een seintje gegeven daarboven.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement