Volledig scherm
Linda Koster probeert zo veel mogelijk geld te verzamelen voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Haar man Henk overleed vorig jaar oktober aan die ziekte. © Paul Rapp

Linda loopt de Vierdaagse voor haar Henk

In oktober overleed Vierdaagseloper Henk Koster uit Nijmegen. Hij had alvleesklierkanker. Zijn vrouw Linda loopt deze week de 50 kilometer. Voor haar man. ,,Als Henk het zelfs ziek kan, moet het mij toch ook lukken.”

,,Jij bent gek.’’ Dat zou Henk Koster waarschijnlijk gezegd hebben als hij wist dat zijn vrouw Linda (55) deze week de Vierdaagse ging lopen. De Nijmeegse doet het voor hem, omdat hij het zelf niet meer kan. Henk overleed in oktober op 61-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker.

Een jaar of dertig geleden sloot Henk in militaire dienst een weddenschap af met een kameraad. Wie ooit de Nijmeegse Vierdaagse zou lopen, kreeg een kratje bier. In 2016 dacht Henk, hij had toen al twee jaar alvleesklierkanker, ik moet het doen, nu ik het nog kan.

Zonder dat iemand het wist, en ongetraind, schreef hij zich in voor de 40 kilometer. ,,Als het onverhoopt niet lukte, kon hij zich omdraaien zonder het tegen iemand te hoeven vertellen”, vertelt zijn vrouw Linda. Tegen haar en hun kinderen had hij gezegd dat hij die week vrijwilligerswerk ging doen bij de fietsenstalling. Ze vonden het niet raar, zegt Linda, want dat had hij in het verleden ook wel eens gedaan. Aan het eind van de eerste loopdag kwam het hoge woord eruit: hij had de eerste 40 kilometer erop zitten. ,,Ik loop twee Vierdaagses in één: de eerste en de laatste”, zei hij aan het eind van die week.

Goed doel

Toch stond Henk het jaar erop weer aan de start, maar die keer voor de 50 kilometer. En hij wandelde voor een goed doel: hij wilde geld ophalen voor een arts van het AMC in Amsterdam die onderzoek doet naar alvleesklierkanker.

Quote

Ik moet pagina’s omslaan en hoofdstuk­ken afsluiten om verder te kunnen. De Vierdaagse is zo’n hoofdstuk

Voor Henk was de Vierdaagse een echte uitdaging. Hij wilde weten of zijn lichaam, dat steeds zieker werd, het nog aankon. Het antwoord was ‘ja’. Als het aan hem had gelegen, had hij de Vierdaagse van 2018 ook nog gelopen. Maar dat zat er niet meer in. De kanker was inmiddels uitgezaaid naar de longen. 

Het einde kwam dichterbij, wist Henk. Om het verdriet dat hij te ziek was voor nog een Vierdaagse te verzachten, ging hij met Linda een week naar Italië. Een paar maanden later, in oktober, overleed hij.

Vrij snel na zijn dood wist Linda dat ze in 2019 de Vierdaagse zou gaan lopen die haar Henk niet meer kon volbrengen. ,,Ik heb het gevoel dat ik het moet doen. Het is moeilijk te beschrijven, maar ik vergelijk mijn rouwperiode met een boek. Ik moet dingen doen. Ik moet pagina’s omslaan en hoofdstukken afsluiten om verder te kunnen. De Vierdaagse is zo’n hoofdstuk.”

Uitgeloot

Linda schreef zich in voor deze 103de Vierdaagse, maar helaas: ze werd uitgeloot. ,,Ik heb de organisatie gemaild of ze voor mij een uitzondering konden maken. Maar dat kon niet.” 

Ook in de eerste herinschrijvingsronde greep ze naast een startbewijs. Bij de onverwachte tweede herinschrijvingsronde had ze meer geluk. ,, Het heeft zo moeten zijn, denk ik. De organisatie belde me nog om me het te vertellen, mocht ik de mail niet gezien hebben.” Ze loopt de langste afstand, de 50 kilometer. ,,Omdat Henk altijd zei dat de extra lussen juist zo mooi waren.”

lopenmeteenmissie.nl

Ze loopt niet alleen voor zichzelf en voor Henk, maar ook voor die Amsterdamse arts die zich inzet voor alvleesklierkanker. Door er aandacht aan te schenken, onder meer met de website lopenmeteenmissie.nl, probeert ze zo veel mogelijk geld binnen te krijgen voor onderzoek. Het streefbedrag van 5.000 euro heeft ze al bereikt. Meer dan 140 donateurs steunden haar al, omdat ze het een hele moedige missie lopen.

Net als Henk loopt Linda de Vierdaagse ongetraind. ,,Een rondje lopen met de honden of een strandwandeling maken, vind ik leuk. Maar geen kilometers omdat het moet. Bovendien wist ik pas heel laat dat ik mee mocht doen”, zegt ze. Dan is het even stil. ,,En als Henk het zelfs ziek kan, moet het mij toch ook lukken.”

Volledig scherm
2018-07-20 13:27:19 NIJMEGEN - Wandelaars over de Via Gladiola tijdens de laatste dag van de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW © ANP
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement