Een feestende mensenmassa aan de Waalkade.
Volledig scherm
Een feestende mensenmassa aan de Waalkade. © Gerard Verschooten

Nog één avond feesten in Nijmegen: ‘Hierna ben ik blut’

NIJMEGEN - Het is de laatste avond van de Vierdaagsefeesten. Zaterdag keert de rust terug in de stad. Het betekent voor veel feestvierders goed nieuws voor de portemonnee. Want dat er kapitalen doorheen zijn gejaagd bij het meeste partyvolk, is wel duidelijk. ,,Hierna ben ik blut”, zegt bedrijfskundestudent Zoë Backbier (20). 

Backbier heeft enorm genoten van de feesten. Maar als ze denkt aan haar bankrekening, wordt ze niet blij. ,,Daar staat bijna niks meer op. Nee, dat is niet leuk. Écht niet leuk. Ik ben zeker 200 tot 300 euro kwijt door deze dagen”, vertelt ze. 

Een paar dagen moet ze nog wachten voor er weer geld gestort wordt door de Dienst Uitvoering Onderwijs. Daarom gaat ze vanaf zaterdag een paar dagen naar ‘thuisthuis', zoals ze het omschrijft. ,,Het is eigenlijk elk jaar hetzelfde. Ik moet even bijkomen bij mijn ouders voor ik weer terug naar Nijmegen ga. Kan ik het tenminste even zuinig aan doen en hoef ik weinig uit te geven.”

Mooiste tijd van het jaar

Voor veel andere feestvierders geldt hetzelfde. Zoals bij Robin de Best (22). Bijna elke dag is hij in de stad te vinden geweest. ,,350 euro is er zeker doorheen gegaan. Het bier is niet goedkoop en ik ben niet zo iemand die van thuis bier mee de stad in neemt. Hierna moet ik even rustig aan doen. Gelukkig was het het wel helemaal waard. Dit is de mooiste tijd van het jaar”

Marlou Heffels (29) hoeft het gelukkig niet zuiniger aan te gaan doen: ze heeft vrijdag weer loon binnengekregen. ,,Gelukkig maar, want het is hard gegaan. Elke dag was ik vanaf ‘s middags al in de stad te vinden. Reken maar uit, ik ben zeker 70 euro per dag kwijt geweest.” 

Ook Heffels klaagt er niet over. ,,Als ik naar deze week terugkijk: overal was het gezellig. Op Plein 1944, het Koningsplein bijvoorbeeld. Je hebt zoveel soorten muziek. Ik verwacht ook niet dat ik het de komende tijd rustiger aan ga doen. Daar wordt het veel te goed weer voor.”

Quote

Het is hard gegaan. Elke dag was ik vanaf 's middags al in de stad. Ik ben zeker 70 euro per dag kwijt geweest.

Minder kwijt

Voor een enkeling was het helemaal geen dure week. Zoals voor Famke Mulder (19). Bijna elke dag was ze in de stad en toch is ze nog geen 50 euro kwijt. ,,Ik heb het slim aangepakt. Thuis heb ik steeds veel ingedronken. En voor onderweg nam ik elke dag veel drank van thuis mee. Daardoor heb ik maar weinig aan de bars hoeven kopen.” 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement