Recordloper Bert van der Lans (87) heeft ‘te veel pijn’ en stopt definitief met vierdaagse

videoRecordloper Bert van der Lans (87) doet definitief niet meer mee aan de 103de Nijmeegse Vierdaagse. Hij laat vanochtend weten dat hij ‘te veel pijn’ heeft om verder te gaan en geen risico’s wil nemen. ,,Dit is waardeloos. Op het ogenblik voel ik me echt een kneus.”

Volledig scherm
Recordloper Bert van der Lans liep voor de 72-ste keer mee © ANP

Van der Lans, die bezig was aan zijn 72ste vierdaagse, kwam gisteren op tijd over de eindstreep van de afstand over 30 kilometer. Vooraf klaagde hij al wel over ‘zwabberbenen’: hij was na een eerdere nieroperatie niet geheel fit. ,,Maar het was best goed gegaan.” Hij had onderweg, geheel tegen zijn natuur in, rustig aan gedaan.

Maar daarna ging het fout. Toen hij op de fiets naar huis wilde rijden, moest hij plots vol in de remmen voor een andere fietsers. Hij viel. ,,Nog in de val was ik al aan het vloeken.”

Per ambulance werd hij naar het ziekenhuis gebracht. ,,Ik kreeg een echte vip-behandeling. ‘We hebben een BN’er’, zeiden ze tegen elkaar.” Van der Lans bleek zijn sleutelbeen te hebben gebroken, zijn arm zit nu in een mitella. ,,En dat is heel onhandig. Ik deed er voor mijn gevoel al een uur over voor ik mijn duster aan had.”

En zo komt het dat hij nu niet aan het wandelen is richting Wijchen, maar voor het eerst tijdens de Vierdaagse thuis met vrouw en kleindochter aan het ontbijten is. Einde Vierdaagse-carrière voor Van der Lans? ,,Nee, waarom? Dit is een incident, ik blijf optimistisch.” 

Volgens zijn dochter Esther was de 87-jarige gisteren nog strijdbaar. ,,Hij zei wel meteen dat wielrenners in de Tour de France ook met een gebroken sleutelbeen doorrijden.’’

Geen andere wandelaar heeft de vierdaagse tot nu toe 71 keer uitgelopen zoals Van der Lans. Dick Koopman (88) uit Alkmaar komt het dichtst in de buurt van het record: hij kan dit jaar zijn 70ste vierdaagse voltooien.

Roze Woensdag

De tweede dag van de vierdaagse heet ook wel Roze Woensdag, de dag waarop er al 25 jaar veel festiviteiten voor mensen van alle seksuele geaardheden zijn. Ervaren vierdaagselopers trekken daarvoor ook roze kleding aan.

Roze Woensdag trekt drommen bezoekers. Het wandellegioen kwam vorig jaar tot stilstand, omdat er geen doorkomen meer aan was bij de podia op het parcours. ,,Ontzettend vervelend”, volgens marsleider Henny Sackers. Dit jaar start het feestprogramma om die reden pas als de meeste vierdaagselopers door het stadscentrum zijn. Langs de drukste straten staan dranghekken om lopers en feestvierders uit elkaar te houden. Vanuit het commandocentrum van de vierdaagse is er extra toezicht.

Volledig scherm
Bert van der Lans haalt zijn startbewijs op © Paul Rapp

De tweede vierdaagsedag trekt door het Land van Maas en Waal naar Wijchen. Op de tweede dag zijn er elk jaar de meeste uitvallers, maar dat komt vooral doordat lopers die de eerste dag met moeite voltooiden op de tweede dag niet eens meer starten. De weerdienst van de vierdaagse verwacht ideaal wandelweer.