De ufo is opgestegen bij De Kaaij.
Volledig scherm
De ufo is opgestegen bij De Kaaij. © DG

Ufo vol plastic afval 'opgestegen' bij De Kaaij

NIJMEGEN - Het is een vreemd gezicht: de ufo van plastic die bovenop de containers van cultureel terras De Kaaij is neergezet. De ufo, die eruitziet als een ruimteschip, is een project van kunstenares Anita Waltman, waarmee zij aandacht wil vragen voor plastic afval op het strand en in rivieren en zeeën, de zogeheten plasticsoep.

De afgelopen twee weken konden bezoekers van De Kaaij, dat 1 juli al opende onder de Waalbrug, plasticafval dat zij op de Waalstranden en in de buurt van het festivalterrein aantroffen in de ufo gooien. Die fungeerde als een megaprullenbak, constateert Kaaij-woordvoerdster Rosalie Thomassen. ,,Net voor het weekend zat de ufo helemaal vol met plasticafval, waarna het kunstwerk de lucht in is gegaan.’’

Kunstproject

Bezoekers van De Kaaij kunnen nog tot en met vrijdag het kunstwerk aanschouwen. Als de Vierdaagsefeesten ten einde zijn, zal de ufo worden leeggemaakt en elders in het land opnieuw als een kunstproject fungeren.

Dat plastic afval nu niet meer in de ufo kan worden gedeponeerd, betekent niet dat De Kaaij tijdens de Vierdaagsefeesten wordt overspoeld met rotzooi. De organisatie zegt dat 24 uur per dag een opruimploeg op het terrein aan het werk is.

Green Capital

Met de ufo draagt cultureel terras De Kaaij een steentje bij aan het Green Capitaljaar in Nijmegen, waarbij de stad aandacht vraagt voor milieuvervuiling en duurzaamheid. Op het Kelfkensbos staat deze week de Green Capital Plaza, waar bezoekers dagelijks terechtkunnen voor workshops rondom het thema duurzaamheid.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement