Volledig scherm
Echte spoedgevallen krijgen nu voorrang. © ANP

Aanrijden op Voorne-Putten flink verbeterd

De aanrijtijden van ambulances op Voorne-Putten zijn de laatste tijd flink verbeterd. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Zorg) aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor zijn brief is de zorg op Voorne-Putten dat in de zomer ambulances bij spoedritten 'slechts' bij zeven of acht van de tien ritten op tijd waren. Dat percentage moet minimaal 90 zijn.

Volgens Bruins geldt 90 procent voor het hele Rijnmondgebied en niet voor gemeenten afzonderlijk. Toch zijn er naar zijn zeggen maatregelen genomen om de aanrijtijden te verbeteren. Zo krijgen mensen die echt snel medische hulp nodig hebben voorrang boven mensen die iets langer kunnen wachten. Dat heeft er volgens de minister toe geleid dat de ambulances in meer dan 9 van de 10 keer op tijd zijn.

Opstoppingen

Over de slechte bereikbaarheid en doorstroming op Voorne-Putten zegt hij dat de eiland- gemeenten samen met de provincie en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag een bedrijf om advies hebben gevraagd. Dat is consultancy- bureau Royal HaskoningDHV, dat bekijkt hoe de ritten van en naar de ziekenhuizen sneller kunnen gaan, dus met minder opstoppingen op de wegen.

Verder meldt Bruins te kijken naar een uitbreiding van de huidige mogelijkheden van het Spijkenisse Medisch Centrum.