Volledig scherm
Tijdens de laatste jaarwisseling reed bij wijze van experiment een nachtmetro. Daar werd veel gebruik van gemaakt. © Sanne Donders

Aantal reizigers eerste nachtmetro valt een beetje tegen

De eerste nachtmetro’s in de Rotterdamse regio zijn niet meteen een groot succes. Het aantal reizigers viel de RET het afgelopen weekeinde een beetje tegen. ,,Dat mogen er wel meer zijn’’, zegt een woordvoerder.

Hoeveel reizigers de RET precies heeft vervoerd dit weekeinde wil het bedrijf niet zeggen. Eerder zei het bedrijf te verwachten dat het per weekend ruim 1000 extra reizigers kon vervoeren. Maar dat aantal is kennelijk niet gehaald. ,,Dat zal ook te maken hebben met het feit dat het nieuw is en nog niet bekend’’, denkt de woordvoerder.

De metro’s van de vervoerder rijden bij wijze van proef een jaar lang in de weekeinden een uur langer door, zodat inwoners uit de regio na bioscoop-, theater- of restaurantbezoek met de metro naar huis kunnen. De proef is een initiatief van meerdere gemeenten in de Rotterdamse regio . Vooral op vrijdag- en zaterdagavond zitten de laatste metro’s voller dan op doordeweekse avonden.

Overlast 

De gemeente Nissewaard, waar de metro’s keren en uiteindelijk ook stoppen, wilde aanvankelijk niet meewerken aan de nachtmetro uit vrees voor overlast voor omwonenden. Maar na toezeggingen door de RET op het gebied van geluid ging ook deze gemeente overstag. Hierdoor vervoert de nachtmetro nu ook reizigers van en naar station Spijkenisse-Centrum. Daarna rijden de metrostellen in een laag tempo, met gedoofde lichten én zonder reizigers door naar station Spijkenisse-De Akkers.

Bewoners in de omgeving van de Heemraadlaan in Spijkenisse, die fel tegen de nachtmetro waren, zijn tevreden over het eerste weekeinde. Volgens de inwoners reden bijna alle metro's met lage snelheid langs hun woningen en waren de lichten in de voertuigen gedoofd. Wel viel het ze op dat op de tweede nacht twee metro's met iets hogere snelheid reden dan in de eerste nacht. ,,We kunnen ook concluderen dat een paar kilometers meer of minder er qua geluid daadwerkelijk toe doen. De limiet zou door de RET echt op maximaal 35 km per uur moeten worden gehouden’’, aldus een woordvoerder.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!