Volledig scherm
Vierpolders Boren naar aardwarmte © john de pater

'Aardwarmteproject in Vierpolders is veiliger geworden'

De kleinere opzet van het aardwarmteproject in Vierpolders zorgt ervoor dat het veiliger is geworden. Dat vindt minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat. Zijn opvatting wordt door de Raad van State onderschreven.

De vereniging Verontruste Burgers van Voorne stapte naar de hoogste bestuursrechter omdat ze vond dat de situatie met een verkleining van het project verslechterde. De belangengroep had vooral bezwaar tegen de plaats van de fakkelinstallatie in de buurt van de balanstank waarin gas zit. De rechter oordeelt echter dat de installatie veilig genoeg is. Zo wordt geen olie mee opgepompt en is de bijvangst gas bij het oppompen van de warmte kleiner dan verwacht.

De vergunning zou volgens de Burgers niet voldoen aan de werkelijk gebouwde installatie voor het winnen van aardwarmte uit de bodem. In 2013 kreeg het aardwarmtebedrijf Geomec-4P deze vergunning van het ministerie, maar daarna is het plan gewijzigd. Met de winning van aardwarmte voor het verwarmen van kassen van tuinders werd in 2016 begonnen.

De Raad van State vindt dat Geomec-4P gewoon over de juiste vergunningen beschikt. Een nieuwe beoordeling hoeft daarom niet plaats te vinden, stelt de rechter.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.