Volledig scherm
Burgemeester Mirjam Salet feliciteert haar 'collega' Alaysha. © john de pater

Alaysha (9) eerste kinderburgemeester

Alaysha van Oort (9) is zaterdag in theater de Stoep in Spijkenisse uitgeroepen tot de eerste kinderburgemeester van Nissewaard.

Ze verricht haar officiële taken volgens de jury zelfs net zo goed als een echte prinses.

De gemeente Nissewaard is op zoek naar een nieuwe burgemeester; de kinderburgemeester is al gevonden.

Burgemeester Mirjam Salet gaf Alaysha voor een bijna volle kleine zaal in de Stoep een eigen ambtsketting. De kersverse kinderburgemeester bedankte op haar beurt, zoals een goed burgemeester betaamt, hartelijk voor de op haar uitgebrachte stemmen. Ze had vooraf niet verwacht dat ze zou winnen. ,,Ik hoorde wel dat er hard werd geklapt en voelde dat ik het goed deed.''

Kanshebbers

Alaysha was één van de 39 kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar die streden om de titel kinderburgemeester. Samen met Christianity (10), Kirsten (12) en Mika (9) behoorde zij tot de laatste vier kanshebbers. De kinderen moesten allerlei opdrachten doen en vragen beantwoorden waarmee een burgemeester te maken krijgt. Een optreden bijwonen, eerste steenlegging, huldiging, lintje uitreiken, officiële opening en vergadering. Als burgemeester zijn ook nog eens altijd alle ogen op je gericht. Hoe eet je dan netjes een gebakje? Hoe zorg je dat je lachend op een foto in de krant komt?

Vooral de opdracht met het lint doorknippen ging Alaysha, leerlinge van basisschool De Toermalijn aan de Vlasdreef in Spijkenisse, goed af. Ze deed alsof ze heel plechtig bibliotheek de Boekenberg opende.

Alaysha sprong daarmee in het oog van de jury, bestaande uit de burgemeester, wethouder Wouter Struik, winnares jongerenlintje Charline Tielemans en docent Rob van Beek. ,,Je deed het net zo goed als prinses Laurentien toen ze hier de Boekenberg opende'', complimenteerde Salet na afloop.

Natuurspeeltuin

De kinderburgemeester mag woensdag meelopen met Salet en 22 juni de natuurspeeltuin in Zuidland openen. Ze kijkt er erg naar uit en wil misschien later echt burgemeester worden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!