Volledig scherm
Dineke van Ommen en Nancy Snijders bij hun onbewoonbaar verklaarde huizen. © john de pater

Alleen lef kan drama voor huizenkopers in Brielse Van Sleenstraat voorkomen

AnalyseWat moeten ze, de zeven gedupeerde huishoudens? Al hun spaargeld zit in de bijna afgebouwde huizen die vanwege ernstige bouwfouten door de brandweer onbewoonbaar zijn verklaard.

Om niet dakloos te raken, huren de kopers van het weinige geld dat ze nog hebben een studio, appartementje of zelfs een stacaravan op een camping. Nu bouwer EPS Bouw Nederland vorige week failliet is verklaard, is er geen bedrijf meer verantwoordelijk voor de ernstige bouwfouten. Herstel kost anderhalve ton per woning, hebben de kopers te horen gekregen. Ze kunnen geen beroep doen op het garantiefonds, omdat banken daar vanwege malversaties geen zaken meer mee willen doen. De huizenkopers vragen zich nu af: waar halen we die anderhalve ton per woning vandaan?

Keukens slopen

Quote

Zeiden de wethouders niet eerder zich dag en nacht voor de kopers in te spannen?

De situatie is zo schrijnend dat schuldeisers geld willen zien en kunnen eisen dat de badkamers en keukens uit de huizen worden gesloopt om ze te verkopen. Zo komt er dan nog enig geld op tafel. De meeste bewoners zijn zo slim dat ze zelf de boel eruit gaan halen en te koop aanbieden. Dat levert wat geld op, maar dan nog dreigt een volgend probleem: de gemeente Brielle heeft al laten doorschemeren dat ze geen bouwvallen in de stad wil. De huizen móéten bewoonbaar worden gemaakt. Zorgen de kopers daar niet voor, dan dreigt een boete.

Dus: de gemeente die instemde met de gekozen bouwconstructie tussen een groep particulieren, een architect, een bouwbedrijf en een garantiefonds, dreigt nu de bewoners op extra kosten te jagen, met als reden dat ze alleen bewoonbare huizen in de stad wil. Terwijl juist nu de twee wethouders, André Schoon (VVD) en Robert van der Kooi (IBGB), hun woorden in daden kunnen omzetten. Zeiden ze niet eerder zich dag en nacht voor de kopers in te spannen? Nu kunnen ze bewijzen dat ze er voor de bevolking zitten, iets waar de kopers in de Van Sleenstraat al lang niet meer in zeggen te geloven.

Op sociale media werd al opgeroepen om een brainstormsessie te organiseren, waarbij mensen ideeën kunnen inbrengen om het drama te stoppen. Dat leverde al wat aardige suggesties op. Geroepen werd van de geijkte paden af te stappen. Kijken naar mogelijkheden om mensen die met hun nek in een strop zitten, te helpen. De gemeente heeft beperkte mogelijkheden, wordt al snel als argument door de twee wethouders gebruikt. Helaas ontbreekt enige creativiteit bij het duo, maar ook bij de Brielse ambtenaren. En juist nu is dat nodig, net als lef.

Vakantiehuisjes

Waarom wordt bijvoorbeeld niet voor de 'Bernisser constructie' gekozen? Simonshavenaar Hugo Biesheuvel bracht dit in herinnering. Huisjes in vakantiepark Zuytland Buiten konden niet afgebouwd worden door een faillissement van de bouwer. De kopers waren de dupe. De toenmalige gemeente Bernisse verzon een list. Als een bouwer de vakantiebungalows wilde afbouwen, kreeg hij als dank de opdracht om de uitbreiding voor zijn rekening te nemen.

Zoiets kan ook in Brielle. Een bouwbedrijf dat de Van Sleenstraat herstelt, krijgt als beloning een nieuw woningbouwproject te realiseren. Er komen nogal wat nieuwbouwplannen in de geuzenstad aan. Dus dit is de kans om de 'nieuwbouwvallen', zoals de lege huizen al worden genoemd, alsnog bewoonbaar te maken.

Quote

Het is voor de huizenko­pers vijf voor twaalf en het drama van een persoon­lijk faillisse­ment komt nabij

Het is voor de huizenkopers vijf voor twaalf en het drama van een persoonlijk faillissement komt nabij. Maar met creativiteit én lef van de twee stadsbestuurders kan, voordat de klok twaalf slaat, alsnog de zon voor de getroffen gezinnen doorbreken.

De kopers van zeven onbewoonbaar verklaarde woningen in de Brielse Van Sleenstraat stevenen in sneltreinvaart af op een persoonlijk faillissement. Een redding is evenwel nog mogelijk. De Brielse wethouders André Schoon en Robert van der Kooi moeten dan wel creatief zijn én lef tonen.