Volledig scherm
Het Wilhelmus wordt verplichte kost als Rutte III er komt © AD

Alles weten over het Wilhelmus voor een halve euro

Het Historisch Museum Den Briel springt handig in op de plannen van de formerende partijen in Den Haag om het Wilhelmus te gaan onderwijzen op scholen. 

Quote

Hier ligt een kans voor het museum om ons te profileren

Marijke Holtrop

Direct na het bekend worden van de concepttekst voor het regeerakkoord in het AD vanmorgen, meldde het museum in Brielle dat er voor 50 cent een boekje te koop is met tekst en uitleg over het Wilhelmus. Ook kunnen scholen gratis lespakketten over de Tachtigjarige Oorlog downloaden via de website van het museum.

Het boekje wordt al verkocht sinds 2012, vertelt Marijke Holtrop van het Historisch Museum. ,,Ik hoorde het vanmorgen op de radio, en dacht: hé dat is wel grappig. Hier ligt een kans voor het museum om ons te profileren.''

In het boekje (in pocketformaat) staat niet alleen de tekst van het Nederlands volkslied, maar wordt ook uitleg gegeven. ,,Alle coupletten staan ook in het hedendaags Nederlands.''

Het Wilhelmus, dat uit 1570 stamt, is een geuzenlied. Het is geschreven als een lied dat Willem van Oranje gezongen zou kunnen hebben. Het lied weerspiegelt zijn tweestrijd bij de opstand in de Nederlanden tegen de Spanjaarden. Brielle speelde een belangrijke rol in die strijd. Het was de eerste stad die blijvend werd heroverd op Spanje. Het Wilhelmus is sinds 1932 officieel het Nederlands volkslied.