Volledig scherm
De vakantiewoning waarop beslag is gelegd. © Politie

Ambtenaar Belastingdienst verdacht van lekken informatie in drugszaak

Justitie verdenkt de 40-jarige Spijkenisser Willem P. als ambtenaar van de Belastingdienst vertrouwelijke gegevens te hebben doorgegeven aan drugscriminelen. Justitie verwijt P. ook een man te hebben willen gijzelen om hem anderhalf miljoen euro af proberen te persen.

Volledig scherm
De politie heeft de vakantiewoning doorzocht. © Politie

P. lijkt een opvallende rol te hebben gespeeld spelen in een, zoals justitie het noemt, criminele organisatie. Afgelopen april werd hij met zeven anderen aangehouden in een onderzoek naar een crimineel samenwerkingsverband dat zich bezighield met de handel in verdovende middelen via de haven van Rotterdam. Er werd onder andere beslag gelegd op auto’s en een vakantiewoning op een camping in Rockanje.

De politie deed destijds invallen in twaalf woningen in Spijkenisse, Rotterdam en Rockanje. Vijf van de toen aangehouden verdachten zijn mannen van tussen de 37 en 63 jaar uit Spijkenisse, Rotterdam, Bergen op Zoom en Spijkenisse. Het Landelijk Parket dat het onderzoek doet, ziet die vijf als belangrijke leden van de criminele organisatie.

Volgens justitie zijn ze betrokken geweest bij de invoer van verschillende partijen cocaïne, variërend van zeventien tot 171 kilo. De rollen bij de smokkel waren verdeeld. De betrokkenen worden er van verdacht actief te zijn geweest bij voorbereidende gesprekken in Panama, ‘regelwerk’ in de Rotterdamse haven waarbij fruitbedrijven werden gefaciliteerd om de drugs te smokkelen en het uithalen van de drugs in de containers.

Drugshandel

Hoelang de drugshandel zou zijn gedreven is nog niet helemaal duidelijk. De zaken die boven tafel kwamen dateren van eind vorig jaar. Belastingambtenaar Willem P. zou in 2016 een man hebben klemgereden en bedreigd met een mes in een poging hem te ontvoeren en anderhalf miljoen euro afhandig te maken. Om het slachtoffer te kunnen lokaliseren zou P. een gps-baken onder zijn auto hebben aangebracht.

Justitie heeft vandaag bekend gemaakt dat het omvangrijke onderzoek binnen afzienbare tijd kan worden afgerond.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!