Volledig scherm
De informatieavonden, zoals deze in Spijkenisse, verliepen precies zoals de gemeente Nissewaard vooraf voor ogen had. © Martin Marcus

Ambtenaren ingefluisterd wat ze moesten zeggen over windmolens

'Laat mensen vooral leeglopen'. 'Ga niet in de verdediging'. 'Vertel een algemeen verhaal'. Ambtenaren werden strak geïnstrueerd hoe ze moesten handelen op inloopavonden over windmolens in Nissewaard.

Bewoners van Geervliet en Spijkenisse-Noord vonden dat de ambtenaren zo vaag bleven, klaagden ze na afloop van de inloopavonden. De bewoners kwamen daar vorige maand hun licht opsteken, omdat ze bang zijn dat de drie of vier windmolens die er nog in Nissewaard moeten komen achter hun huizen worden neergezet. Anderen baalden er na afloop van dat het al vaststaat dat de turbines in het gebied tussen de Plaatweg in Spijkenisse en Brielse Maasdijk bij Geervliet komen. Ook was er verontwaardiging dat 'alles al vaststaat' en er geen 'gesprek met de zaal' was.

Quote

We snappen dat u er niet gelukkig mee bent

Instructiememo ambtenaren

Deze manier van handelen blijkt vooraf al door het team ambtenaren te zijn afgesproken. Uit een memo, dat in handen is van deze krant, blijkt dat de medewerkers vooraf zijn gebriefd wat ze moesten zeggen en hoe ze zich moesten gedragen.

Zo moesten ze meeleven met de bewoners die bezorgd zijn. We snappen dat u er niet gelukkig mee bent, was een zin die werd geadviseerd te gebruiken. Wanneer er veel emotie zou zijn, moesten de ambtenaren de bezoekers vooral de ruimte geven hun verhaal te doen.

Daarbij moesten ze erop beducht zijn dat mensen emotioneel of gefrustreerd kunnen reageren. Maar laat de mensen leeglopen, zo kregen de ambtenaren als advies. Als de emoties groot blijven, is het volgens het memo verstandig de emotie te benoemen. Ik begrijp/hoor dat u boos bent.

Ook wordt de ambtenaren op het hart gedrukt: Ga niet in de verdediging, toon begrip en leg rustig uit dat er nog een traject aankomt van participatie, een milieu-effectrapportage, gebiedsafspraken en ruimtelijke inpassing.

Ook moeten ellenlange discussies worden vermeden. We gaan niet eindeloos in discussie over wettelijke normen en het nut of de noodzaak van windenergie. We lichten de feiten toe en verduidelijken waar nodig, maar we blijven niet de ander willen overtuigen, staat in het stuk.

Dat de windmolens er volgens afspraken met de provincie moeten komen, moeten de ambtenaren volgens het memo als feit vasthouden. Ze moeten ook een algemeen verhaal vertellen. En zeggen dat de exacte plek binnen het afgesproken gebied nog moet nog worden bepaald.

Rust terug

Volledig scherm
Bewoners vinden dat er al genoeg windmolens in hun buurt staan. Ambtenaren zeiden, zoals hen was geïnstrueerd, te snappen dat ze niet gelukkig zijn dat er nog meer bij komen. © arie kievit

Wat de ambtenaren vooral niet moeten doen, zo wordt benadrukt, is er een informatieavond van te maken waarbij de zaal luistert naar de ambtenaren. Beter is het om bij verschillende tafeltjes en borden uitleg te geven, zo is de boodschap. Met overschakelen naar een zaaldiscussie krijg je de rust niet terug, zo staat in het memo. En het moet gezegd: de ambtenaren deden het precies zo zoals hen was geadviseerd.

Aart van Kapel zegt dat er vrijwel altijd zo'n briefing is, zeker als er andere partijen (zoals hier het waterschap en de Huisvuilcentrale) bij betrokken zijn. ,,We spreken af wie elke rol heeft en wat zegt'', legt hij uit. 

Er wordt volgens Van Kapel voor gekozen mensen naar verschillende tafeltjes te laten gaan om hen beter aan bod te laten komen. ,,Bij een zaaldiscussie heb je altijd een paar schreeuwers die andere mensen de ruimte om wat te zeggen of vragen ontnemen. En bij een tafeltje durven mensen hun schroom te overwinnen en sneller hun vraag te stellen.''

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.