Volledig scherm
Buitenbrand - Berm/Ruigte/Bosschage, Bieningenweg Melissant © MediaTV

Angst voor nog meer natuurbranden door aanhoudende droogte

De aanhoudende droogte baart de Veiligheidsregio Rotterdam grote zorgen. De kans op natuurbranden, zoals maandag op Flakkee, is hierdoor erg groot. Het blussen van zulke branden blijkt lastig. De brandweer vraagt recreanten en badgasten dan ook extra voorzichtig te zijn.

Het was maandag al de derde keer in anderhalve week tijd dat er brand uitbrak in de slikken bij Flakkee. De brandweer sloeg deze keer meteen alarm omdat het om een relatief groot gebied ging. Brandweerlieden slaagden er in om te voorkomen dat het vuur nog meer natuurgebied verwoestte, maar dat ging niet bepaald gemakkelijk. Zo bleken de waterwinpunten in de buurt opgedroogd en moest er water van verdergelegen gebieden worden gehaald .

Inmiddels zijn alle niet opgedroogde waterwinpunten opnieuw in kaart gebracht, zodat bij een volgend incident sneller kan worden gehandeld. ,,Deze plekken leveren gegarandeerd water op'', vertelt Jan Tuns van de Veiligheidsregio. Op het naastgelegen eiland Voorne-Putten en bij Hoek van Holland, waar veel duinen zijn, speelt dit probleem volgens hem (nog) niet.

Zorgen

De brandweer maakt zich zorgen om duinbranden omdat die heel lastig te bestrijden zijn en het gevaar oplevert voor recreanten in nabijgelegen campings en vakantieparken. ,,In het duingebied heb je begroeiing als gras dat heel snel kan branden. Ook heb je struiken als duindoornen, die natuurlijke oliën bevatten. Als dat in aanraking komt met vuur, kan de brand zich heel snel ontwikkelen'', legt Tuns uit.

Quote

In het duingebied heb je begroeiing als gras dat heel snel kan branden

Jan Tuns

Blussen is lastig omdat de tankspuitauto's er vaak niet kunnen komen. Ook duurt het vanwege de afstand lang voordat de brandweer ter plekke is.

,,In 90 procent van de gevallen is menselijk handelen de oorzaak. Vandaar dat wij constant tegen recreanten zeggen: wees alstublieft voorzichtig met het weggooien van peuken en stukken glas, die als vergrootglas kunnen werken. En als er toch brand ontstaat, moeten mensen dat zo snel mogelijk melden met de juiste plaatsaanduiding zodat we snel kunnen reageren.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!