Volledig scherm
Zoals gebruikelijk veel satire tijdens de maskerade gisteren in Brielle. © john de pater

Apenorkest wint Brielse Maskerade

Een apenorkest in de Vischstraat kreeg de bezoekers van de Brielse binnenstad gisteravond los. De swingende act was de grote publiekstrekker en winnaar van de traditionele maskerade op sinterklaasavond.

De mannen van de werkgroep 'Kanonnen & Schavuiten' in de levensgrote jukebox hebben roze apenmaskers op. Bij iedere bezoeker die een euro in de gleuf stopt, beginnen de apen een nummer te spelen. De toegestroomde bezoekers weten niet wat ze zien. De mannen zijn een tot leven gekomen bimbobox.

,,Fantastisch. Dit geloof je toch niet'', roept Edith Schoo enthousiast. De apen staan voor haar stadspark Brielsche Aap, dat zaterdag opent. De roze maskers verwijzen naar de inmiddels beroemde en beruchte roze beelden die op het eilandje in de vesting staan. Beelden die Schoo zonder vergunning heeft geplaatst. 'Brielsche Aap, horen, zien en niks vragen', is dan ook één van de vele teksten op de jukebox. Schoo kan er hard om lachen. Het apenorkest wenst haar verder veel succes. Behalve deze groep zijn er nog drie deelnemers die de roze beelden op de hak nemen.

Metro

PvdA-raadslid Ben van Stijn had de grote aandacht voor het stadspark vooraf voorspeld. ,,Het zou leuk zijn als de plannen voor het doortrekken van de metro ook aandacht krijgen.''

Quote

Fantas­tisch. Dit geloof je toch niet

Edith Schoo

Hij wordt op zijn wenken bediend. In de Nobelstraat staan Yvette Robben en Sander Meuldijk uit Brielle als twee metrostellen. 'Geen metro', staat op hun protestborden. Intussen roept de bekende vrouwenstem uit de RET metro op een bandje dat de volgende halte Brielle is. Hier kunnen reizigers overstappen voor de bus naar Rugge, Zuurland en Kleine Goote... ,,Ze hebben die dame met de bekende stem deze zomer al benaderd en dat vond ze zo leuk'', vertelt vader Frans Robben.

De achttien deelnemers van de maskerade oefenen op ludieke wijze kritiek uit op de, vooral plaatselijke, politiek. Ze mogen niet praten, maar wel zingen of muziek maken. De opzet is ditmaal anders. Voorheen trokken de Klaassielopers, zoals ze worden genoemd, langs het publiek. Nu staan de deelnemers verspreid in de binnenstad en moet het publiek er langs.

Organisatoren Mirjam Stolk en Wietske van Beek van Stichting Kunst en Cultuur Brielle hebben positieve reacties gehoord. ,,Mensen komen meer in beweging en kunnen meer zien en groepen hebben meer tijd voor een activiteit.'' Het publiek vindt in de nieuwe opstelling wel minder snel bekenden in de menigte. Dat is ook even wennen voor het college van b en w, dat altijd op het bordes stond. ,,We zijn als voltallig college begonnen en nu loop ik alleen'', zegt wethouder André Schoon (VVD) lachend.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws van Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.