Volledig scherm
Flats aan de Eikenlaan. © Google Streetview

Balkons en galerijen 500 flats in Spijkenisse worden verstevigd

Verhuurder Maasdelta verstevigt na de bouwvak de balkons en galerijvloeren van bijna 500 flatwoningen aan de Eikenlaan in Spijkenisse. De huisbaas moet deze megaklus uitvoeren om aan verscherpte rijksregels te blijven voldoen.

Een zegsman van de woningcorporatie ontkent nadrukkelijk dat er nu balkons onveilig zijn. ,,Bewoners kunnen er nog gewoon op en hoeven zich geen zorgen te maken'', zegt hij.

De draagkracht van balkons en galerijvloeren uit de periode van vóór 1975 zijn op last van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het hele land onder de loep genomen. Dat eiste ze na het instorten van een balkon van een flat in Leeuwarden in 2011. Het rijk wil meer ongelukken met mogelijk gewonden of doden voorkomen.

Draagkracht

Uit het onderzoek dat het ingenieursbureau IOB uit Hellevoetsluis in Spijkenisse deed bleek dat niet alle balkons aan de Eikenlaan voldoende draagkracht hebben. Bij de bouw in de jaren 60 werd gekozen voor een model dat vastzit aan de vloer van de woning en dus vrij aan het huis hangt. Dat gebeurde omdat veel mensen een balkon met een paal naar de grond niet mooi vonden. Elke vierkante meter balkon moet tegenwoordig bij nieuwbouw 250 kilo kunnen houden, maar destijds waren de marges veel lager. Problemen kunnen ontstaan omdat er bij de bouw van de naoorlogse flatgebouwen mogelijk constructiefouten zijn gemaakt of doordat de betonwapening is aangetast.

IOB adviseerde Maasdelta extra wapening aan te brengen in de balkons. Dat gebeurt door in de rand onder het hekwerk gaten te boren tot in de woningvloeren en daarin extra wapeningstaven in te brengen. Daarnaast worden de galerijzijden verstevigd. Daar werden eerder al stempels geplaatst: ondersteunende stalen palen. Na de zomer wordt een stalen draagconstructie gemaakt die steunt op aan te brengen funderingspalen.

Het werk dat ook bestaat uit het aanbrengen van een nieuwe toplaag op de galerijvloeren duurt tot eind van dit jaar. Omdat alles buiten gebeurt, mogen de bewoners gewoon in huis blijven.

Hellevoetsluis

Hetzelfde onderzoek heeft IOB ook in de Hellevoetse flatgebouwen van Maasdelta uitgevoerd, maar daar hoeven geen verstevigingen te worden aangebracht aan balkons en galerijen.

In Maassluis, waar de corporatie ook flats heeft, wordt deze week begonnen met stempelen. Ook wordt daar van enkele appartementen het afgebrokkelde beton hersteld. Daarvan is in Spijkenisse geen sprake, aldus de zegsman.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!