Volledig scherm
Luchtfoto van Brielle. © John De Pater

Behoud van sociale huurwoningen in Brielle nog altijd onzeker

De weigering van de Tweede Kamer om druk te zetten op het behoud van 10.000 sociale huurwoningen van corporatie Vestia heeft in gemeenten als Barendrecht en Brielle tot grote teleurstelling geleid. Een oplossing is nog altijd niet binnen handbereik, zegt de Barendrechtse wethouder Arnoud Proos (SGP-CU).

Vestia wil woningen verkopen om uit de financiële problemen te komen. Daarom is het plan om woningen in de Rijnmond van de hand te doen. Dat zou onder meer in Brielle leiden tot een nog groter tekort aan betaalbare woningen, tenzij de huizen worden overgenomen door andere woningcorporaties.

Nu al worden huren van sociale huurwoningen die vrijkomen geregeld dusdanig verhoogd, dat ze niet meer binnen de goedkoopste prijsklasse (tot 737 euro per maand) vallen. Het heeft invloed op de hele regio Rotterdam, omdat ook daar de druk op de sociale woningmarkt toeneemt. De oud-Rotterdamse wethouder Hamit Karakus - aangesteld om een oplossing te vinden - opperde om fiscale voordelen te geven aan corporaties die huizen van Vestia kopen.

Geen oplossing

Een oplossing is er nog niet, blijkt ook uit stemmingen in de Kamer. Zo kregen GroenLinks en de PvdA geen steun voor hun voorstel om het kabinet samen met de gemeenten te laten kijken hoe de goedkope huizen behouden kunnen blijven.

Proos noemt het 'jammer dat de Kamer geen politiek signaal heeft durven afgeven'. ,,Dat was een steun in de rug geweest. Het is niet zo dat de huizen nu verloren gaan voor de sociale huur, het proces loopt nog. Maar het einde is nog niet in zicht; het mag een tandje sneller.''