Volledig scherm
PREMIUM
Prediker Mohammed spreekt tot de dertig jongeren tijdens het Offerfeest in De Hartelborgt in Spijkenisse. © john de pater

Bidden in trainingspak: jonge gedetineerden vieren Offerfeest

Gedetineerde pubers vierden gisteren het Offerfeest in jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse. Daar was een speciale gebedsdienst voor moslimjongeren.

De hoge, witte muren - net na de beveiligingspoort bij binnenkomst in de Spijkenisser jeugdinrichting - leiden langs de zwaarbewaakte deuren links en rechts van het gangpad en monden uit in een ruimte die ook voor schoolkantine zou kunnen doorgaan. Dit is de gebedsruimte. Er hangt een huiselijke sfeer. Geen spanning, geen gevangenisgevoel. De muren van de ruimte zijn in een mosgroene kleur geverfd, er is een keukentje en een lange eettafel, die is gevuld met flessen cola, plastic bekertjes en baklava. De vloer van lichtbruin laminaat is bedekt met gebedskleedjes in tientallen kleuren. Speciaal voor de ongeveer dertig gedetineerde jongeren die samen het Offerfeest vieren. Onder begeleiding van de gevangenisvoorganger Fatma Tüfekci.