Volledig scherm
De toekomst van de biljarters is ongewis. © john de pater

Biljartsenioren raken zaal kwijt: 'Ik lig er 's nachts wakker van'

Voor de zestig senioren die vaak meerdere keren in de week biljarten in activiteitencentrum Het Anker in Rozenburg, wordt de toekomst ongewis. Ze moeten eind dit jaar hun zaal uit. En er is geen zicht op vervangende speelruimte.

De biljarters, die in leeftijd variëren van 60 tot 84 jaar, maken al ruim veertig jaar gebruikt van de royale zaal. Er staan drie grootformaat biljarts en de prijzenkasten puilen uit. Elke dag wordt er gespeeld, niet alleen door de spelers van Het Anker, maar ook door twee biljartclubs. En dat dreigt eind dit jaar te veranderen, want stichting Careyn sluit het gebouw. Het krijgt geen subsidie meer en wil veel activiteiten voor senioren naar 't Veerhuis in woon-zorgcentrum Blankenburg verplaatsen.

Quote

Wij moeten dan wel een vereniging worden, omdat we dan subsidie kunnen aanvragen

Henk van der Pol

,,Ons grote probleem is dat onze biljarts daar niet inpassen. Ze kunnen bovendien niet makkelijk naar de kant worden geschoven. Ze zijn loodzwaar, je hebt een hijskraan nodig'', zegt Piet Verweel (72), al veertig jaar de grote organisator bij Het Anker. De biljarters hebben al rondgekeken, maar nog geen geschikt pand gevonden. Al gloort een beetje hoop. 

De dienst Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam heeft beloofd te helpen zoeken naar een geschikte zaal. ,,Wij moeten dan wel een vereniging worden, omdat we dan subsidie kunnen aanvragen'', zegt notulist Henk van der Pol (75) van de biljartgroep. Het Anker is nu geen echte club; er wordt contributie betaald aan Careyn die in ruil daarvoor onder meer de ruimte beschikbaar stelt en de biljartlakens geregeld vervangt.

Zorgen

Verweel en Van der Pol maken zich grote zorgen dat er niet op tijd een vervangende ruimte komt. ,,Ik lig er soms 's nachts wakker van'', bekent Verweel. ,,We moeten wel in april/mei weten waar we aan toe zijn, want anders moeten we clubs tegen wie we spelen laten weten dat we stoppen. We kunnen ze dan vanaf januari niet meer hier thuis ontvangen.”

En dat zou een hard gelag zijn voor de senioren, verzekert het duo. ,,Dan belanden velen achter de geraniums. Dit hier is namelijk ook een sociaal gebeuren'', legt Verweel uit. ,,Veel mannen zijn weduwnaar. Zij komen niet alleen een partijtje spelen, maar ook voor een praatje of even koffiedrinken. Als dat voor hen wegvalt, is dat rampzalig.''

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.