Binnenkort wordt er geen ‘peekoffie’ maar bier gemaakt in de Ceres in Ouddorp
Het duurt nog minstens een half jaar voordat het eerste bier gebrouwen wordt in de oude cichoreifabriek in Ouddorp. ,,Maar het recept voor het cichoreibier ligt al klaar”, zegt brouwer Jan-Willem Kramer.
Brouwerij Solaes uit Sommelsdijk is de eerste nieuwe gebruiker van de monumentale fabriek in Ouddorp. In het pakhuis van de voormalige Ceres zitten bezoekers straks tussen de brouwketels een biertje te drinken of een hapje te eten. De restauratie van het fabrieksdeel is nog in volle gang.
,,Wij zijn er helemaal klaar voor”, zegt Jan-Willem Kramer van Solaes. ,,Maar we moeten eerst nog een vergunningsprocedure doorlopen. We hebben deze week gehoord dat dit nog zes maanden kan duren, dus het wordt spannend of we deze zomer nog open kunnen.” Omdat de Ceres een rijksmonument is, moeten ook de werkzaamheden binnen aan allerlei eisen voldoen.
Krap
Het bier van Solaes wordt nu gebrouwen in Sommelsdijk. Daar zit nu ook het proeflokaal. ,,We willen al langere tijd een grotere ruimte, omdat ons proeflokaal én onze brouwerij te klein zijn. In Ouddorp krijgen we het dubbele aantal zitplaatsen en onze brouwcapaciteit wordt zes tot zeven keer groter. We brouwen nu veel buiten de deur. Als de brouwerij in Ouddorp klaar is, kunnen we die capaciteit terug in eigen huis halen.”
Dat heeft een reden. Solaes wil niet alleen lekker bier brouwen, maar ook iets bijdragen aan de maatschappij. De brouwerij en het proeflokaal bieden werk aan mensen die om wat voor reden dan ook buiten het reguliere arbeidsproces zijn gevallen.
,,De vraag naar dagbesteding neemt nog steeds toe”, zegt Kramer. ,,Het werk dat wij bieden, is voor veel mensen van toegevoegde waarde. Het is fijn als we straks meer ruimte hebben.” Het proeflokaal in Sommelsdijk blijft trouwens open. ,,Anders worden er denk ik mensen verdrietig”, lacht Kramer.
Cichorei
Cichorei is een gewas waarvan de wortels tot de jaren zestig werden gebruikt als basis voor surrogaatkoffie. Dat is de reden dat die koffie op het eiland ‘Peekoffie’ werd genoemd. Het was berucht in de Tweede Wereldoorlog, toen mensen het dronken, omdat echte koffie niet te krijgen was. Toen de teelt opkwam, bleek juist de zanderige bodem op Goeree-Overflakkee geschikt voor het gewas.
De wortels van de plant moesten worden gedroogd om er koffie van te kunnen maken. Dat gebeurde in fabrieken. De Ceres was een van de acht cichoreifabrieken op het eiland. Vijf daarvan stonden in Ouddorp. Verder waren er nog fabrieken in Nieuwe-Tonge, in Sommelsdijk en in Goedereede. Al die fabrieken zijn in de loop der jaren gesloopt of rigoureus verbouwd. Alleen de Ceres, de oudste van alle fabrieken, is nog bewaard gebleven.
Begin deze eeuw kocht de Rabobank de oude fabriek, met de gedachte hem te slopen en er woningen te bouwen. De sloop werd voorkomen toen het pand rijksmonument werd. De provincie Zuid-Holland stelde vijf jaar geleden bijna vier ton beschikbaar voor de restauratie. Aannemer Aart Spoon kocht het gebouw en herstelde het zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat.
Spoon heeft plannen met het fabrieksgedeelte, vertelt hij. Maar hij wil nog niet verklappen wat die plannen inhouden. ,,We willen in januari de omwonenden op de hoogte stellen. Als ik nu toch iets vertel, loop ik voor de muziek uit.” Kramer kan niet wachten tot hij het eerste bier kan brouwen én het eerste biertje kan tappen. ,,Ik hoopte op een mooi blond zomerbiertje, maar het wordt cichoreibier, dat past wat beter bij de herfst. Het recept ligt al klaar. Het is een mooi donker bier.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
47
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUM
Mensen massaal op kraambezoek in Ouddorp: eerste lammetjes bij De Mèkkerstee geboren
De lente is in aantocht: de eerste lammetjes zijn geboren op geitenboerderij De Mèkkerstee. Mensen komen massaal op kraambezoek in Ouddorp. De geboortegolf is nog lang niet voorbij. -
Wie maakt van een oude deur een nieuwe tafel? Nissewaard daagt inwoners uit
Ga met oude meubels en apparaten niet meteen naar de stadswerf. De gemeente Nissewaard daagt iedereen uit om ze een tweede leven te geven. -
PREMIUMonvoltooid verleden
Zonder pardon werden duizenden eilanders in de winter van ’44 door de Duitsers hun huis uitgejaagd
Het leven kabbelt voort op de eilanden. Het is koud, naar weer: saai dus. Heel anders was dat precies 79 jaar geleden om deze tijd. Begin 1944 liepen de emoties hoog op op Voorne-Putten. Er werd bovendien met man en macht keihard gewerkt om te redden wat er te redden viel.
-
Babyschudder hoeft niet de cel in, gezin moet huisbezoeken accepteren
-
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Natasja (25) nieuwe stadsdichter Nissewaard: ‘Belangrijk dat mensen bij een gedicht gaan nadenken’
Natasja Bodde uit Spijkenisse is de nieuwe stadsdichter van Nissewaard. Ze draagt het komend jaar gedichten voor tijdens bijeenkomsten.