Boeren als helden ontvangen op eilanden: kippenvel

VideoActievoerende boeren uit deze regio zijn gisteravond als helden ontvangen bij hun terugkeer uit Den Haag. Op het eiland Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee wachtten honderden inwoners, familieleden en collega’s de agrariërs op langs de route. De boeren zijn ontroerd. ,,Het was wel leuk om te zien’’, zegt een trotse Pepijn van der Beek. 

De boeren van de eilanden deden er gisteren na de actie uren over om thuis te komen. Niet alleen duurde het een paar uur om weg te komen bij het Malieveld, waar duizenden boeren uit heel het land hun trekkers hadden geparkeerd, maar ook onderweg stond het verkeer op vele plekken muurvast. 

,,We zijn om kwart voor vijf in onze trekkers gestapt, maar reden pas om zeven uur weg van het Malieveld’’, vertelt Van der Beek.

Volledig scherm
Boeren tijdens de actie in Den Haag. Op de foto uiterst rechts Boer Pepijn van der Beek. © AD

Vuurwerk

Onderweg stopten de boeren nog even bij een tankstation om weer te verzamelen. Daarna trokken ze in een lange colonne, van boeren uit de Hoeksche Waard en Flakkee, richting de Heinenoordtunnel (A29). Daar werden ze om een uur of tien ‘s avonds verrast door een grote menigte en tientallen trekkers die toeterend en met vuurwerk de actievoerders welkom heetten. Op Flakkee gebeurde hetzelfde. ,,Het was geweldig, echt een mooi gezicht’’, geniet Van der Beek de volgende ochtend nog na. 

Hij kijkt tevreden terug op de actie van woensdag. ,,Het is te hopen dat we niet meer terug hoeven, en dat er wat uitkomt vandaag.’’ Of dat ook zal lukken: ,,Ik weet het niet...’’