Volledig scherm
Boer Den Ouden met zijn eerste oogst van dit jaar. © Qphoto

Boeren Voorne-Putten: 'blij dat we weer aan de slag kunnen'

Meer dan honderd boeren op Voorne-Putten moesten vorig jaar hun oogst wegkieperen na de grote brand bij Esso. Hoe anders is dat deze zomer. Vandaag komen de eerste spruiten alweer van het land.

85 hectare aan spruiten. Dat is de hoeveelheid grond die Bouwe Piek tot half maart moet bewerken. De Geervlietse spruitenboer vertelt graag over zijn gewas. "Het is iedere dag vers, hè?'' zegt hij trots. "De spruiten blijven een nachtje in de koelcel en dan gaan ze direct door naar de winkel.''

Deze week begint vreugdevol voor de boer. Om zes uur vanochtend zette hij zijn oogstmachine aan en rolden de eerste spruiten van het land. De opmaat voor een lange oogstperiode, want tot half maart zijn hij en zijn collega-spruitenboeren op het eiland bezig om de groene knollen binnen te halen. "Ik ben zo verschrikkelijk blij dat we weer aan de slag kunnen. Het afgelopen jaar was toch een beetje een zwart gat'', zegt Piek.

Brand

Dat zwarte gat begon letterlijk op 21 augustus 2017 met een grote brand in de olieraffinaderij van ExxonMobil (Esso) in de Botlek. Gevolg: een groot deel van Voorne-Putten lag bezaaid met zwarte roetdeeltjes.

Quote

Je wilt toch trots kunnen zijn op je streekpro­duc­ten

Arnout den Ouden

Omdat niet duidelijk was of daar schadelijke stoffen in zaten, moest de oogst van ruim honderd boeren worden vernietigd. Een enorme strop, hoewel ExxonMobil met een vergoeding kwam waar de meeste boeren wel mee konden leven. "In grote lijnen zijn wij tevreden'', zei Jan Varekamp van de LTO eerder al. Ook Bouwe Piek wil zeker niet klagen. "Welnee, de kwestie met Esso is goed afgehandeld, dus mij hoor je niet. Maar dit werk is toch mijn passie en dan doet het pijn om je oogst te moeten vernietigen.''

Ook de Zuidlandse boer Arnout den Ouden is heel blij dat hij weer kan oogsten. Zijn aardappels, wortels, uien en pastinaak (90 ha) moeten nog een paar weken, maar kunnen dan, als het weer natuurlijk meezit, volop worden geoogst.

Den Ouden is een van de initiatiefnemers van coöperatie De Proefschuur, waar alleen producten van Voorne-Putten worden verkocht. Als gevolg van de roetoogst waren er in De Proeftuin een tijdje geen pompoenen, rode uien en pastinaken te vinden. "Dat is niet leuk, want je wilt toch trots kunnen zijn op de producten uit je streek.''

Wortels

Inmiddels heeft hij zijn eerste wortels alweer geoogst. Net als zijn collega-boeren heeft Den Ouden door de aanhoudende droogte niet bepaald een rustige zomer gehad. "We zijn dag en nacht bezig geweest met beregenen. Gelukkig krijgen we hier veel zoet water op het eiland, dus dat is dan weer puur goud.'' Bouwe Piek denkt dat zijn spruiten door de droogte wel iets kleiner zullen zijn. "Maar ze kunnen wel wat hebben'', zegt hij optimistisch.

Voor de aardappeltelers op het eiland wordt het nog wel spannend, want de knollen zijn nu aan het groeien en hebben veel te lijden gehad van de droogte.

Bij wijnboer Wouter Lorscheid van Domein de Vier Ambachten in Simonshaven begint het ook al te kriebelen. Hij is al bezig met zijn vijgenoogst en kan niet wachten tot hij in september en oktober de druivenoogst (3 hectare) weer kan binnenhalen. Plus de kersen, pruimen, appels en peren die hij ook nog verbouwt.

De droge zomer is voor zijn druivenoogst overigens niet zo erg: "Want druiven profiteren eigenlijk alleen maar van de droogte. Ze zullen alleen wel iets kleiner zijn dan normaal, vermoed ik.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!