Volledig scherm
Bezoekers van de zeehondenopvang zijn nu aangewezen op de routebeschrijving op de website. © ANP

Bord naar zeehondenopvang langs N57 moet weg

Zeehondenopvang A Seal in Stellendam heeft onlangs noodgedwongen haar borden langs de N57 moeten verwijderen. Volgens Rijkswaterstaat mogen alleen attracties met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar zo’n bord langs de weg plaatsen.

Maar dat aantal haalt de zeehondenopvang, die 70.000 bezoekers per jaar ontvangt, bij lange na niet.

Rijkswaterstaat eist daarom al sinds maart vorig jaar dat de borden langs de N57 worden verwijderd. Maar de zeehondenopvang en de gemeente Goeree-Overflakkee, waar Stellendam onder valt, verzetten zich hier lange tijd tegen. Het gemeentebestuur probeerde Rijkswaterstaat maandenlang tevergeefs op andere gedachten te brengen.

Volgens Rijkswaterstaat staan de regels het gewoonweg niet toe. Volgens een woordvoerder handhaaft Rijkswaterstaat strikt op de wet- en regelgeving voor het plaatsen van borden ‘om wildgroei te voorkomen’. ,,Het plaatsen van veel reclameborden kan de weggebruikers onnodig afleiden met ongelukken tot gevolg’’, legt zij uit.

Goeree-Overflakkee laat weten Rijkswaterstaat te hebben aangeboden om de (verouderde) borden te vervangen. ,,Dit is helaas niet gelukt. We zijn op dit moment alternatieven, zoals bebording op landbouwgrond, aan het onderzoeken om alsnog een verwijzing naar A Seal mogelijk te maken’’, aldus een woordvoerder.

Bij A Seal hopen ze stiekem nog steeds dat Rijkswaterstaat, dat bezig is om in dat gebied alle oude borden te vervangen, alsnog toestemming geeft voor borden van de zeehondenopvang. Een woordvoerder geeft toe dat het destijds niet helemaal is gegaan zoals het officieel hoorde. Maar voorlopig zullen bezoekers het moeten doen met een routebeschrijving op de site.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.