Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Brandweerman Leendert S. krijgt 15 maanden celstraf voor vijf aangestoken branden

VIDEODe 24-jarige brandweerman Leendert S. uit Goeree-Overflakkee is vandaag veroordeeld tot 15 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor het aansteken van vijf branden in Stellendam en Melissant. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. 

De twintiger werkte als brandweervrijwilliger en werd ervan verdacht vorige zomer twee graafmachines en drie stukken droog grasland in brand te hebben gestoken met een aansteker. Hij was er vervolgens als de kippen bij om te helpen het vuur te blussen. De branden zorgden destijds voor veel onrust.

Leendert S. heeft de branden bekend. ,,Ik vond als brandweervrijwilliger de brandmeldingen spannend’’, verklaarde S. in de rechtbank. ,,Ik verlangde naar meer meldingen (...) Ik stak de branden aan, ging naar huis en wachtte op de melding dat we moesten uitrukken.’’

Volgens de rechter is Leendert S. geen pyromaan, want ‘de vlammen gaven hem geen kick’. S. had zijn leven goed voor elkaar, hij miste alleen spanning. De rechter constateerde dat S. niet kan omgaan met tegenslag. ,,U zegt te makkelijk: ik heb er niet over nagedacht. U heeft te weinig spanning: waarom gaat u niet bungeejumpen?’’

De politie verdacht de man van meer branden, maar die zijn vooralsnog niet te bewijzen. Door met getuigen te spreken kwam de politie bij de brandweervrijwilliger terecht. Er werd ook een apparaatje onder zijn auto geplaatst om hem te volgen. S. werd in februari aangehouden. Direct daarna hielden de branden op.

Bekijk hier de video van de brand in Stellendam. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.