Brielle gaat definitief voor houten toren op plek 1 aprilmonument
Het dagelijks bestuur van Brielle gaat definitief voor de houten toren op de plek waar op 1 april 1572 de Geuzen Den Briel binnenvielen. De gemeente hoopt dat bezoekers hier, ondanks de vele kritiek, ‘samenkomen en leren over de geschiedenis’.
Wel is het oorspronkelijk plan na het advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aangepast. Architecten Ro Koster en Ad Kil hebben de zijkanten in hun definitieve ontwerp laten vallen. ,,Het concept van een abstracte kopie van de Noordpoort blijft gehandhaafd. De eigentijdse inrichting van Bastion IX laat zien en beleven hoe het vroeger was, zonder de monumentale vesting aan te tasten’’, aldus een gemeentewoordvoerder.
Eind 2020 heeft de gemeente de vergunningen ter inzage gelegd. Hierop zijn 53 zienswijzen ingediend. ,,Een veel gehoord bezwaar is dat het plan de monumentale waarden van de locatie te veel aantast’’, verklaart de gemeentewoordvoerder. De Stichting Noordpoort, die spreekt van aantasting van ‘heilige grond’, ziet zich gesteund door nog veel meer Briellenaren.
Leren
De gemeente wil dat bezoekers van de historische plek ook iets hierover leren. Licht, geluid en reliëf op de houten balkenstructuur van de toren moet het verhaal over 1 april vertellen. Ook is de looproute van de geuzen gemarkeerd. Door tussenniveaus in de wallen te maken ontstaat een theatersetting.
Dinsdag 13 april buigt de Brielse politiek zich over het definitieve ontwerp. De gemeenteraad neemt woensdag 28 april een besluit. Naast het plan voor de Noordpoort werkt de gemeente aan een plan om in de kazemat op Bastion IX historische personages het verhaal van 1 april te laten vertellen. Ook staat de herinrichting van de Dijkstraat op het programma. ,,Alle plannen samen zorgen ervoor dat Bastion IX een plek wordt om samen te komen en meer te kunnen leren over de geschiedenis’’, benadrukt de gemeentewoordvoerder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg. -
Zuidland herdenkt Watersnoodramp: gebeurtenissen hebben diepe wonden achtergelaten
Zuidland herdenkt woensdag 1 februari de slachtoffers van de Watersnoodramp. Zeventig jaar geleden had het dorp 21 slachtoffers te betreuren. -
Schoonmaaktip van de week12
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken. -
PREMIUM14
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel. -
PREMIUM
Na felle kritiek op ‘lelijk’ gemeentewapen maken kinderen nu hun eigen zeemonster
Teken je eigen wapen. Het streekarchief heeft het nieuwe veelbesproken gemeentewapen van Voorne aan Zee aangegrepen om een lesprogramma voor basisscholen te maken. Het gekke fabeldier waarover zoveel is te doen, inspireert bijna 2000 kinderen tot hun eigen variant. De resultaten zijn verrassend.
-
PREMIUM
Verbazing over snel vertrek gemeentesecretaris: ‘Heel gek wat hier gebeurt’
-
-
-
‘Brielle krijgt eigen Venus van Milo’
Brielle dreigt haar eigen Venus van Milo te krijgen. De Stichting Noordpoort waarschuwt voor een geamputeerd kunstwerk als de gemeente het plan voor de houten toren doorzet. -
PREMIUMPoll
Brielse ‘Geuzenpoort’ kan toch attractie worden maar wel met een overkapping
De Noordpoort waardoor de Watergeuzen op 1 april 1572 Brielle binnenvielen en de Spanjaarden verjaagden, kan toch een publieksattractie worden. Maar dan moeten de restanten van de poort en stadsmuren na te zijn blootgelegd wel worden overkapt. Dat maakt restaurator Astrid Smeets-Verwey duidelijk.