Volledig scherm
Brielle heeft genoeg van het geplas in steegjes.

Brielle is vele wildplassen op 1 aprilfeest zat

In Brielle wordt in de avond van het 1 aprilfeest zo veel wildgeplast dat de politie machteloos staat om alle overtreders op de bon te slingeren. De gemeente is dat spuugzat en gaat daarom sanitairwagens neerzetten.

Burgemeester Gregor Rensen heeft de raadsleden laten weten dat maatregelen dringend nodig zijn. ,,Door het grote aantal overtredingen is het voor de politie niet mogelijk tegen iedereen op te treden’’, legt hij in zijn voorstel uit.

 Avonden

Quote

Door het grote aantal overtredingen is het niet mogelijk tegen iedereen op te treden

Gregor Rensen

Vooral in de avonden van het 1 aprilfeest en na het festival Brielle Blues als mensen overdag al flink alcohol hebben ‘getankt’ en nog nafeesten in de kroegen, zijn stegen en muren van gebouwen in de binnenstad populair bij bezoekers die hun blaas willen legen. Dat gebeurt voor een belangrijk deel ook omdat er te weinig toiletten zijn in de dan afgeladen cafés en restaurantjes en te weinig mobiele wc’s op straat staan.

De Brielse burgemeester en wethouders vinden het wildplassen ronduit onhygiënisch. Daarnaast stelt Rensen dat de penetrante urinelucht en het aanzicht van mensen die op straat staan plassen een negatief imago aan zijn stad geven. Dat moet veranderen. En daarom heeft hij de raad voorgesteld dat er twee bemande sanitairwagens bijkomen op de Turfkade, vlakbij enkele uitgaansgelegenheden. ,,Hiermee bannen we het fenomeen wildplassen niet helemaal uit, maar het aantal overtredingen zal sterk afnemen’’, verwacht Rensen. Wie dan toch op straat plast, krijgt een bon, legt hij uit.

De burgemeester komt met zijn voorstel tegemoet aan klachten van ondernemers in de binnenstad en inwoners voor wie het wildplassen al jarenlang een doorn in het oog is.