Volledig scherm
Brielle wil samengaan tot één gemeente Voorne © Roel Dijkstra

Brielle kiest voor fusie tot één gemeente Voorne: ‘Een historisch besluit’

De gemeente Brielle slaat de weg in richting één gemeente op Voorne. Het dagelijks bestuur start de fusiegesprekken met buurgemeenten Hellevoetsluis en Westvoorne.

De Brielse gemeenteraad heeft vanavond unaniem voor deze optie gekozen. Ze stond voor de keuzes: zelfstandig blijven en samenwerken met Hellevoetsluis en Westvoorne, of de weg inslaan richting een fusie op Voorne. ,,Een lastige keuze om de juiste afweging te maken’’, zegt Frits de Reus (IBGB). Zijn grootste partij in de raad gaat voor de fusie. ,,De meest toekomstbestendige optie.’’ Dat deden in zijn navolging ook D66, VVD, CDA en PvdA. Eén gemeente op Voorne-Putten was bij voorbaat van de baan. Nissewaard ziet daar niets in.

Financiën

PvdA en CDA spraken vanavond over ‘een historisch besluit’. De raad gaat echter niet zonder meer voor een fusie. Eerst moet meer duidelijk worden en de feiten op een rij komen te staan. Zo moet een onderzoek komen naar de financiën van de drie gemeenten. ,,Een vervolgtraject op basis van gelijkwaardigheid van de gemeenten’’, aldus VVD’er Arie van Gorsel.

De Brielse raad kon voor het besluit als handvat het rapport ‘Op weg naar onze bestuurlijke toekomst’ gebruiken.Dat rapport werd pas om zeven uur ‘s avonds, aan het begin van de raadsvergadering, openbaar gemaakt. Hierin staan de voors en tegens van zelfstandig blijven en fuseren. De inhoud van het rapport is gebaseerd op gesprekken die de afgelopen maanden zijn gevoerd met inwoners, ondernemers en organisaties en ambtenaren. Ze konden aangeven welke zaken ze, ongeacht de bestuurlijke toekomst van Brielle, belangrijk vinden. Ook zijn de sterke en zwakke punten van kleinere zelfstandige gemeenten en ervaringen van fusiegemeenten op een rij gezet. ,,Kunnen we de inwoners bieden wat ze nodig hebben en dat betalen?’’, beschreef raadslid Wim Smit (D66) de onderliggende vraag.

2023

Brielle is de eerste gemeente die een besluit heeft genomen richting herindeling. Westvoorne volgt 19 februari en Hellevoetsluis, voorstander van samengaan, 5 maart. Een nieuwe gemeente start steevast op de eerste dag van een nieuw jaar. De fusiegemeente Voorne zou op z’n vroegst op 1 januari 2023 werkelijkheid kunnen zijn.

Volledig scherm
Veel belangstellenden vanavond bij de vergadering van de Brielse raad © Agnes Oosterboer