Volledig scherm
Het torentje wordt in de winter gerestaureerd. © Gemeente Brielle

Brielle wil geen trouwfoto's met steigers erop

Brielle wil koste wat kost voorkomen dat stelletjes die trouwen met bouwsteigers op de foto's komen te staan. De restauratie van het torentje van het stadhuis móét in april klaar zijn en de steigers dan opgeborgen.

Trouwfoto's met stellages erop, het is iets waar burgemeester Gregor Rensen niet aan moet denken. Net zo min als hij wil dat toeristen hun vakantiekiekjes van Brielle laten zien en belangstellenden zien dat het uit de veertiende eeuw daterende gebouw in de steigers staat.

Nee, de rustige winterperiode wordt benut om het noodzakelijke herstelwerk aan het houten torentje uit te voeren. De firma Koninklijke Woudenberg neemt de houten constructie en loodbedekking onder handen. Het hout bij de klok is zo slecht dat de klok niet meer geluid mag worden. Daarom is het al maanden stil, terwijl normaliter vóór raadsvergaderingen en trouwerijen het klokgelui te horen was.

Subsidie

Voor de restauratie krijgt Brielle 63.000 euro subsidie van de provincie. Zelf dacht de gemeente er een ton bij te moeten leggen, maar na een inspectie door het bedrijf MonumentPlus blijken de kosten 35.000 euro hoger.

,,Die overschrijding is pijnlijk'', zegt Rensen, maar tegelijk onvermijdelijk, maakt hij duidelijk. Nu hebben experts ernaar gekeken. ,,Als je dichterbij kijkt, zie je pas echt de schade.''

Quote

Als je dichterbij kijkt, zie je pas echt de schade

Gregor Rensen

Raadslid Willem van Egmond van IBGB spreekt van een 'grove misschatting'. Maar desondanks gaan zijn en de andere partijen akkoord. Zouden ze dat niet doen, dan loopt Brielle de provinciale subsidie alsnog mis en worden de kosten ruim zes mille hoger.