Volledig scherm
De verjaging van de Spanjaarden uit Brielle op 1 april 1572 wordt nog elk jaar gevierd. © arie kievt

Brielle wil weer Den Briel heten

Brielle wil weer de historische naam Den Briel dragen. Het gemeentebestuur gaat bij de officiële instanties een verzoek indienen om die geuzennaam weer als officiële plaatsnaam te mogen voeren.

Volgens burgemeester Gregor Rensen verwijst Den Briel veel meer dan Brielle naar de ‘veelbetekende historie’ van de stad. In Den Briel begon de onafhankelijkheid van ons land. Op 1 april 1572 joegen de watergeuzen de Spaanse overheersers de stad uit. Volgens het bekende gezegde verloor hertog Alva op die datum ‘zijn bril’, een verbastering van Den Briel.

Rensen zegt dat de gemeente sinds 1980 officieel Brielle heet. Toen werden na een herindeling op Voorne-Putten Vierpolders en Zwartewaal bij de gemeente gevoegd.

Wethouder André Schoon (VVD) noemt Den Briel een duidelijkere naam. ,,Als ik zeg dat ik uit Brielle kom, zie je ze denken: waar ligt dat? Maar als ik dan zeg ‘Den Briel’, dan weten ze het wél.’’

Aan de herinvoering van de naam Den Briel, die door oude Briellenaren wel steevast wordt gebruikt, zal een uitgebreide marketingcampagne voorafgaan, meldt Rensen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!