Volledig scherm
Briellenaren willen geen nieuwe doorsteek door de vestingwal voor een wandelroute. © john de pater

Briellenaren willen geen gat in de vestingwal

De nieuwe brug en doorsteek door de vestingwal voor een 'rondje Brielle' gaat voorlopig niet door. Er is te veel weerstand van de bevolking.

'Ontsierend', 'overlastgevend', 'historisch onverantwoord', zo reageerden Briellenaren op de aangekondigde wandelroute door hun stad. Die had moeten beginnen achter supermarkt Jumbo en dan via een brug over het water en een doorsteek in de wal naar het Bleijkers Bolwerk.

Quote

We gaan eerst een jaartje feestvie­ren

Wethouder Robert van der Kooi

Wethouder Robert van der Kooi (IBGB) neemt nu de tijd voor de uitwerking. Hij gaat pas na het jubileumjaar 2022 ermee aan de slag. ,,We gaan eerst een jaartje feestvieren.‘’

Het rondje is onderdeel van de grootste plannen voor de binnenstad en haven tot 2027. Het gemeentebestuur wil dat de binnenstad en de haven er goed bijliggen wanneer het in 2022 precies 450 jaar geleden is dat Den Briel door de Watergeuzen van het Spaanse juk werd bevrijd. Op de plannen kwamen 175 reacties binnen.

Terrassenkade

Tot aan het jubileumjaar focust Van der Kooi zich op specifieke onderdelen als een terrassenkade bij de Turfkade, het verfraaien van entrees, betere bebording en een brug over het Zuidspui (verbinding Turfkade en Scharloo). Hij gaat die plannen met inwoners en ondernemers uitwerken en vervolgens aan de raad presenteren.

Ook de brug over het Zuidspui was voor een deel van de raadsleden echter een brug te veel. ,,Niet nodig als die andere ook niet doorgaat'', zei CDA-raadslid Jan Wolters.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.