Bull terrier Claire poseert op verlaten plekken over de hele wereld

VideoFotograaf Alice van Kempen uit Rockanje reist met haar bull terrier Claire naar allerlei verlaten plekken in Europa. Deze week kwam haar boek Furbex. A dog's life of urban exploration uit in Nederland.

Volledig scherm
Vermoedelijk is Alice van Kempen de eerste fotograaf die in het genre Urban exploring een hond als model gebruikt. Haar 160 pagina's tellende fotoboek kwam donderdag uit. © Peter de Jong Fotografie

De witte bull terrier Claire zit keurig rechtop op een bank in een treinwagon; als een chique dame uit lang vervlogen tijden in de Oriënt Express. Deze verlaten wagon, ergens in België, is één van de vele fascinerende foto's in het 160 pagina's tellende boek. Alice begon vijf jaar geleden met de fotoserie van verlaten plekken. ,,Het is heerlijk als er heel veel stof is en de gebouwen deels ingestort zijn."

Het boek bracht de fotografe en Claire naar - vaak al tientallen jaren verlaten - locaties zoals een paleis in Portugal, een sanatorium in Frankrijk, een villa in Luxemburg, een gevangenis in Duitsland en een Russische stad bij Berlijn. 

Met haar 6-jarige hond in de hoofdrol en in de meest aparte composities. Claire is, in tegenstelling tot Alices andere twee bull terriers, een welwillend fotomodel. ,,Maar, als ik geen hondenkoekjes bij me heb, wordt er niet gewerkt", vertelt haar bazin lachend.