De Raad van State moet uitsluitsel geven.
Volledig scherm
De Raad van State moet uitsluitsel geven. © ANP

Burenruzie om huizenbouw: ’Geen woning in open weidegebied’

Een bewoonster van de Rijksstraatweg in Vierpolders is niet blij met de bouw van een nieuwe woning in het open land naast haar huis. Ze stapte naar de Raad van State om de bouw te voorkomen.

Voormalig melkveehouder en handelaar in veevoer Machiel Piek in Vierpolders wil zo snel mogelijk beginnen met de sloop van zijn oude, asbesthoudende melkveestal. Om dat te bekostigen, wil hij een woning bouwen even verderop aan de Rijksstraatweg. Met de opbrengst van die woning kan hij de sloop van de oude stal, die bestaat uit dak- en wandplaten van asbest, betalen.

Alleen de toekomstige buurvrouw van de nieuwe woning ziet het plan van Piek niet zitten. Volgens haar kan Piek de nieuwe woning beter op de plek van de te slopen stal bouwen. Op zijn eigen erf dus. Dan heeft zij er geen last van en blijft het open weidegebied naast haar woning gehandhaafd, zei de advocaat van de buurvrouw dinsdag tijdens een spoedzaak bij de Raad van State in Den Haag.

'Prima oplossing'

Volgens de advocaat van Piek kan de woning niet op zijn eigen erf worden gebouwd. ,,Als Piek later zijn bedrijf als veehouderij wil verkopen is dat niet of nauwelijks mogelijk als er een burgerwoning op de plek van de oude stal staat. Want daar zou de nieuwe stal van het nieuwe bedrijf dan weer moeten komen." Overigens is Piek zelf in 2008 al gestopt met de melkveehouderij en teelt hij alleen nog gras voor zijn collega-veehouders en handelt hij in veevoer.

Quote

Als Piek later zijn bedrijf als veehoude­rij wil verkopen is dat niet of nauwelijks mogelijk als er een burgerwo­ning op de plek van de oude stal staat

De gemeente Brielle steunt Pieks plan en vindt de bouw van een huis naast de woning van de buurvrouw een prima oplossing. Volgens de gemeente blijft er genoeg afstand tussen de nieuwe woning en die van de buren. De Raad van State beslist binnen twee weken of de woning gebouwd mag worden. In dat geval kan Piek dus ook beginnen met de sloop van zijn oude stal.