Burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard.
Volledig scherm
Burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard. © ANP

Burgemeesters op Voorne-Putten willen niet direct boete geven bij overtreden coronamaatregelen

De burgemeesters op Voorne-Putten willen niet meteen mensen die in groepjes bij elkaar staan op de bon slingeren. Maar weigeren ze te luisteren, dan krijgen ze een boete.

Quote

Heel veel mensen houden zich aan de regels. Maar als er dan toch excentrie­ke­lin­gen zijn die zich niets aantrekken van de maatrege­len, dan zal ik niet terugdein­zen om gebruik te maken van handhaving

Burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard.

De burgemeesters zeggen blij te zijn met de extra bevoegdheden die ze krijgen van het kabinet om op te treden tegen mensen die de verscherpte coronaregels aan hun laars lappen. Zo mag er niet meer samen worden gevoetbald of gebarbecued. Ook mogen mensen niet dicht bij elkaar staan in bijvoorbeeld de supermarkt. Wie in Brielle die regels overtreedt, krijgt eerst een waarschuwing. ,,En als mensen zich er dan toch niet aan houden, dan zullen we bekeuren'', zegt de woordvoerster van burgemeester Gregor Rensen. Brielle gaat borden neerzetten met de spelregels met als doel de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard zegt 'ervan uit te gaan dat de ernst van de situatie is doorgedrongen bij iedereen en dat ik niet hoef te handhaven'. ,,Heel veel mensen houden zich aan de regels. Maar als er dan toch excentriekelingen zijn die zich niets aantrekken van de maatregelen, dan zal ik niet terugdeinzen om gebruik te maken van handhaving.'' Dat kan volgens Van Oosten ook inhouden dat hij de politie laat ingrijpen als jongeren zich op gesloten (sport)terreinen begeven.

Zijn Hellevoetse collega Milène Junius zegt dat de politie en handhavers zullen controleren op plekken waar mensen vaak samenkomen. ,,We zetten daarbij in op eerst informeren en niet meteen bekeuren.'' Over het algemeen is het rustig in haar gemeente, zegt ze. ,,Wij zien wel dat jeugd het moeilijk vindt elkaar los te laten. En dat is wel nodig om besmetting tegen te gaan. Het is dus zeker fijn dat we mensen nu kunnen aanspreken.''

De Westvoornse burgemeester Peter de Jong wacht tot de noodverordening morgen gereed is. ,,Tot die tijd zullen onze boa's mensen attenderen op maatregelen als 1,5 meter afstand en niet meer dan drie personen bij elkaar'', zegt zijn woordvoerster. De Jong wil niet direct mensen beboeten omdat het niet naleven van de regels niet altijd bewust gebeurt.