Volledig scherm
Langs de weg liggen veel stapels omgehakte bomen. © ad

Buurt boos over forse kap: 'Ook kerngezonde bomen tegen de vlakte'

Bewoners langs de Staaldiepseweg in Brielle eisen hun buffer tegen geluids- en stankoverlast terug. Daar zijn door een forse kap grote gaten in ontstaan. ,,We willen eruit komen met Staatsbosbeheer, anders beginnen we een juridische procedure'', zegt Dolf Noppen uit het buurtje met tien luxe woningen.

De tien families wonen schitterend langs het Brielse Meer. Maar al weken worden er naast zieke en oude essen ook beuken, eiken en andere bomen gekapt. ,,Zelfs kerngezonde bomen worden weggehaald. We hebben er een boomchirurg bijgehaald en die heeft bevestigd dat veel bomen helemaal niet ziek zijn'', zegt Noppen (79).

Hij brengt in herinnering dat de bomen op de landtong van Brielle zijn geplant als buffer tegen de overlast van de industrie, het wegverkeer op de A15 en N57, de windmolens en de goederentreinen. Nu er zo veel bomen zijn weggehaald en nog verdwijnen - gisteren werd nog volop gehakt - ontstaan grote gaten in de buffer, waardoor de bewoners bloot komen te staan aan meer geluid en stank. 

,,Dat merk je nu al'', aldus Noppen. Hij en zijn buren hebben al diverse gesprekken gehad met Staatsbosbeheer. In notulen daarvan staat zwart-0p-wit dat er niet zo rigoureus rond de woningen zou worden ingegrepen. ,,Er is zelfs beloofd om op onze verantwoording zieke essen voorlopig te laten staan. Maar die zijn door de aannemer kort daarna toch omgehakt.'' De bewoners hebben zich inmiddels ook bij het provinciebestuur beklaagd. Daarnaast kan burgemeester Gregor Rensen van Brielle op een mailtje van de Staaldiepsewegbewoners rekenen.

Sprietjes

Staatsbosbeheer kon gistermiddag geen commentaar geven. Het heeft de bewoners in een eerder stadium beloofd dat er vervangende bomen terugkomen, maar Noppen zegt de bui al te zien hangen: ,,Met die dunne sprietjes duurt het jaren voor er weer een fatsoenlijke buffer is.''

Hij benadrukt dat de bewoners Staatsbosbeheer de kans willen geven om met een goede oplossing te komen. Zo niet, dan gaan de bewoners het juridische gevecht aan. ,,We liggen als het ware in de loopgraven.''

Quote

Een boomchi­rurg heeft bevestigd dat veel bomen helemaal niet ziek zijn

bewoner Dolf Noppen

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!