Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Campings: windmolens jagen de toeristen weg

De campings op Voorne vrezen dat toeristen wegblijven als er windmolens in de buurt van hun parken worden gebouwd. Ze hebben de noodklok geluid bij het provinciebestuur.

Twee windmolens die gepland staan langs de N57 bij de weg naar Rockanje baren de kampeerbranche grote zorgen. ,,Als kampeerders eenmaal overlast ervaren, ook al ligt deze volgens de overheid binnen de gestelde normen, gaan ze de volgende vakantie ergens anders heen en zullen zij de reden ook aan anderen laten weten'', zo vreest Arie van der Burgh van de gelijknamige familiecamping aan de Voet of Kraagweg in Rockanje. Ook is hij bang dat kampeerders afhaken als ze op de computer via google maps luchtfoto's bekijken en de windmolens zien.

In een bezwaarschrift van de campings Van der Burgh, De Houten Paardjes en Wilgenhoek en van de brancheorganisatie Recron, Toeristisch Ondernemers Platform Voorne en Stichting Vrije Recreatie wordt uitgelegd waarom toeristen voor Voorne-Putten kiezen. Ze komen af op de duinen, het strand en het open landschap. Windmolens op enkele honderden meters van de campings veranderen dat beeld, vinden de bezwaarmakers.

Ze stellen voor dat de molens op de Haringvlietdam komen. Daar moeten de zes turbines worden vervangen door vier hogere. Maar als het aan de kampeerbedrijven en belangenbehartigers ligt, worden het er daar meer.

Beleving

Molecaten Europe, dat vier campings heeft op Voorne, ziet de turbines liever verhuizen naar het haven- en industriegebied. Het uitzicht daarop doet volgens secretaris Roland Prins 'afbreuk aan de beleving van Voorne-Putten'. Het Molecatenpark Rondeweibos ligt in de buurt van de geplande windmolens. De secretaris voorziet dat gasten mogelijk volgende keer wegblijven omdat ze geen zin hebben in geluidsoverlast, slagschaduw en hoge masten voor hun neus. Prins kondigt aan het hogerop te zoeken als de provincie de bezwaren afwijst.

De gemeente Westvoorne legt in een brief aan de bezwaarmakers uit dat de eilandgemeenten onder meer voor de bewuste plek bij de N57 hebben gekozen om te voorkomen dat de provincie langs het hele stuk weg - tussen Brielle en Hellevoetsluis - turbines neerzet.