Volledig scherm
De politie neemt de stellage met mortierbommen mee vanaf het Kikkerveen. © Frank de Roo

Cel geëist tegen Spijkenissers na vuurwerkshow met bommen

Twee zwagers lieten in de oudejaarsnacht vanuit een zelfgemaakte stellage mortierbommen ontploffen in de Spijkenisser wijk Waterland. Vandaag hoorden ze celstraffen tegen zich eisen. ,,De buurt is ontsnapt’’, constateerde het NFI na controle van het illegale vuurwerk.

Niet alleen stak Spijkenisser Michel P. (48) in een steeg aan het Kikkerveen 20 mortierbommen af, ook had hij nog bijna 250 van die shells in zijn huis aan het Ottersveen liggen. Als daar vuur bij was gekomen, was de hele partij ontploft en was de kans groot dat de muren zouden scheuren en het dak van zijn koophuis was gevlogen, stelt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Mensen die in huis zouden zijn, hadden grote kans gewond te raken of zelfs te overlijden. Ook bij het afschieten van de mortierbommen hadden zwaargewonden of doden kunnen vallen, aldus het NFI.

De rechters waren vanmiddag onthutst dat P. en zijn zwager Vincent K. (44) die samen oud en nieuw vierden, niet opletten dat er kinderen op korte afstand van de stellage met illegale bommen stonden.

,,Het is helemaal uit de hand gelopen’’, bekende Michel P. vol spijt. ,,Je wilt de beste zijn van de straat. Het begint als jongen met rotjes en uiteindelijk geef je zo’n enorme show. Het had nooit zo ver mogen komen.’’

De officier van justitie eiste 18 maanden cel waarvan 9 voorwaardelijk tegen hem. Zijn zwager Vincent K. hoorde 12 maanden waarvan de helft voorwaardelijk eisen. Zijn advocaat vond dat veel te veel omdat K. ‘alleen maar’ de afstandsbediening voor de mortierbommenstellage had geleverd en hielp het ding uit een busje te tillen. Maar de aanklager acht beide schulden. Ze vond dat de show wel degelijk gezamenlijk was gegeven. Dat gebeurde al jaren, zo vertelde ze erbij.

Weggooien

De mannen wilden de buurt alleen maar een gave show geven, zeiden ze los van elkaar. Ze zijn enorme fanaten, gaan in het buitenland bij vuurwerkshows kijken en helpen daar soms mee. Ze hadden de bommen in 2011 in België gekocht. P. zei dat hij ze eigenlijk had willen wegdoen, maar weggooien kon niet en ze weggeven vond hij te gevaarlijk voor de ontvanger. Naar de politie stappen was ook lastig. ,,Dan heb ik heel wat uit te leggen. Dus liet ik het maar zo. Stom natuurlijk.’’

Als het aan de officier ligt mag het duo drie jaar geen vuurwerk meer afsteken. P. zegt dat nooit meer te zullen doen. ,,Ik ben nog nooit opgepakt en in de cel gezet, dat heeft zo’n impact op me gehad. Ik loop nu bij een psycholoog’’, bekende hij. Zijn zwager zegt bewust deze jaarwisseling te gaan werken.

Uitspraak over twee weken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!