commandobunker Windgatseweg Rockanje - Pantserkoepel buiten
Volledig scherm
commandobunker Windgatseweg Rockanje - Pantserkoepel buiten © Jeroen Rijpsma

Commandobunker nog steeds niet gered van sloop

De voormalige commandobunker aan de Windgatseweg in Rockanje wordt nog steeds met sloop bedreigd. De gemeente Westvoorne zegt daar wettelijk niks aan te kunnen doen. Ze zet het bunkercomplex voorlopig niet op de monumentenlijst om het een beschermde status te geven.

Voor erfgoedinstanties is de aangekondigde sloop een gruwel. Ze proberen die alsnog een halt toe te roepen. De gemeente neemt voorlopig geen besluit over de monumentenaanvraag omdat ze eerst een gesprek tussen provincie, bunkereigenaar en tegenstanders wil afwachten.

Mogelijk kunnen de vijf bunkers gespaard blijven of de belangrijkste onderdelen daarvan. ,,Op dit moment ingaan op de aanvraag kan ongewenste druk leggen op dit gesprek'', stelt het college. Met de sloop kan sowieso niet direct worden gestart omdat er vleermuizen zijn aangetroffen.

De eigenaar van de bunkers wil ze slopen om zijn paardenbedrijf uit te breiden. De nog intacte samenhang van dit bunkercomplex is uniek. Als de geallieerde invasie op Voorne had plaatsgevonden, was de commandobunker het epicentrum van de Duitsers geweest.