Volledig scherm
Volgens de Volkspartij kunnen asielzoekers bij wijze van morgen al in het pand terecht. © Peter de Jong Fotografie

D66 boos: ‘Volkspartij zaait onnodig paniek en angst over azc’

Fractieleider Peter van der Velden van de Volkspartij Nissewaard is ervan overtuigd dat als het COA het wil er morgen asielzoekers in Spijkenisse ondergebracht worden. Burgemeester Foort van Oosten weet echter van niets.

De overgrote meerderheid van de partijen in de raad van Nissewaard vindt de conclusie van Van der Velden onnodig 'angst en paniek zaaien', zoals Ellen Slachter van D66 het gisteravond noemde.

Quote

De asielzoe­kers kunnen er van de verhuurder zo in

Peter van der Velden

Het rijk heeft 5000 extra plekken voor asielzoekers nodig, zo is de gemeenten gemeld. Van Oosten heeft echter nog geen flauw idee of en wanneer de vraag voor plekken in Nissewaard komt. Hij gaat dat ook niet actief navragen. De Volkspartij heeft vorige week opgeroepen om in verzet te komen, want die is ervan overtuigd dat een pand aan de Boyleweg in beeld is. De eigenaar heeft het voormalige kantorengebouw al in 2016 geschikt gemaakt voor de opvang van vluchtelingen. Dat is toen niet doorgegaan.

Arbeidsmigranten

Later is het pand verbouwd voor de komst van 125 arbeidsmigranten. Die hebben er korte tijd gewoond, maar de gemeente heeft de vergunning ingetrokken wegens onvoldoende brandveiligheid.

Van der Velden: ,,De asielzoekers kunnen er van de verhuurder zo in. Op de website van het COA staat het adres ook al vermeld." Hij heeft niet bij het COA nagevraagd of er concrete plannen zijn. De woordvoerders van diverse partijen weten ook niets. Als de vraag komt, zal het gemeentebestuur, net als in 2016, een procedure volgen, waarin ook de inwoners betrokken worden.

Het leidde destijds wel tot het besluit dat er in Spijkenisse een AVO (aanvullende opvanglocatie) geschikt gemaakt werd voor de opvang van 250 statushouders. Het is echter nooit als zodanig in gebruik genomen, omdat de vluchtelingenstroom afnam. Gisteravond zeiden LOB, de PvdA en LieverLinks voorstander te zijn.