Deze 39 Eilanders hebben een koninklijke onderscheiding ontvangen
39 mensen op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee hoorden gisteren en eergisteren dat zij koninklijk zijn onderscheiden. Van hen zijn 35 nu lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast werden vier personen geridderd. Vanwege de coronacrisis werden de lintjes vaak op een bijzondere manier overhandigd. Dit zijn de mensen met een lintje.
Nissewaard
Adriaan Fase is sinds 1998 als vrijwilliger actief bij Voetbal Vereniging Spijkenisse, waar hij onder meer de werkploeg coördineert die de belijning van de velden uitzet. Daarnaast helpt hij sinds 2009 bij de jaarlijkse Zuid-Hollandse Eilanden Tour.
Augustina Theodora Hoffmann-Antonio is sinds 2004 ondersteunend lid bij Federatie Spijkenisse Samen, een stichting waarvan twaalf verschillende migrantenorganisaties lid zijn. Ook heeft ze een rol bij het organiseren van gemeenschappelijke activiteiten, zoals de Multiculturele dag en het integratiediner.
Anna Maria Janse is sinds 2000 vrijwilligster en gezinsbegeleidster bij Humanitas Home-Start, de stichting die ondersteuning, praktische hulp en vriendschap voor ouders met kinderen in de leeftijd tot 15 jaar biedt. Zij bezoekt deze gezinnen wekelijks. Ook Judith Schell-Pronk is een gewaardeerde kracht binnen de stichting. Zij heeft de afgelopen 20 jaar heel wat gezinnen wekelijks ondersteund bij de opvoeding van hun kinderen. Zij kan goed luisteren, relativeren, stimuleren en aan het zelfvertrouwen van het gezin werken.
Hendrika Jacobje de Jong-Krouwel zet zich al 24 jaar in voor Stichting Welzijn ouderen. Met de werkgroep uitstapjes bedenkt ze leuke uitstapjes voor senioren die niet alleen meer op pad kunnen. Daarnaast is ze sinds 2008 taalmaatje bij het Gilde.
Sinds 1998 zet Jan Lambertus Roest zich in voor de Protestantse Gemeente Spijkenisse en alle wijkgemeenten, maar hij is al veel langer actief als vrijwilliger in het Spijkenisser kerkelijk leven. Tussen 1965 en 1990 was hij onder meer ook al leraar op de zondagsschool en jeugdouderling bij Wijkgemeente De Brug.
Margaretha Elisabeth Maria Veldhuijsen begon al in 1967 als vrijwilliger bij de Parochie HH. Nicolaas Pieck en Gezellen. Zij begon als leidster bij de crèche tijdens de zondagsvieringen. Later is zij ook de kindernevenvieringen gaan organiseren en begeleiden. Daarnaast is ze ruim twintig jaar schoolassistent en conciërge geweest bij de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs.
Vanaf 1980 was Jan Willem Zevenbergen 36 jaar lang actief als terreinbeheerder en bestuurslid bij volkstuinvereniging De Esch. Nadat deze volkstuin plaats moest maken voor woningbouw heeft hij zijn activiteiten voortgezet op de volkstuin in Groenewoud. Daarnaast is hij sinds 2013 vrijwilliger in het BuurTerras, een ontmoetingsplaats voor wijkbewoners in de Elementenwijk in Spijkenisse.
Anderen helpen? Vrijwilliger Anna (87) kan er geen genoeg van krijgen
Door de jaren heen regelde Anna Uijtendaal-Döll (87) uit Spijkenisse meerdere lintjes voor vrijwilligers, maar dat zij zélf met een onderscheiding zou worden verrast door burgemeester Van Oosten? ,,Dat kwam als een totale verrassing. Ik had nooit aan mezelf gedacht’’, zegt ze.
Stilzitten was en is nog steeds niks voor Uijtendaal. Terugblikkend op ruim veertig jaar vrijwilligerswerk: ,,Het lijkt wel alsof ik nooit stil heb gezeten, maar dat is niet zo, hoor.” Van actievoeren voor de emancipatie van vrouwen in Spijkenisse tot volksdansen: ,,Ik heb een brede interesse.” En als het weer mag, gaat ze naar yogales en haar hobbyclub.
Rijbewijs
Toen de kinderen van Uijtendaal uit huis gingen, sloot ze zich aan bij de Stichting Welzijn Ouderen Spijkenisse. Een tekort aan chauffeurs voor het rondbrengen van maaltijden naar ouderen? Dat betekende dat de vrijwilliger op 50-jarige leeftijd haar rijbewijs haalde. Zodoende ging Uijtendaal drie keer per week met pannetjes met warm eten op de achterbank op pad.
Het mooiste project was de vertelgroep, waarin mensen met onder meer een Nederlandse, Surinaamse en Indische afkomst samenkwamen. ,,De rijke verhalen van de Indonesiërs, ik bleef aan hun lippen hangen.”
Hellevoetsluis
Basti van Asperen-Dubbeld is sinds 2005 vrijwilliger bij hospice Calando in Dirksland. Daar zet zij zich met veel toewijding in voor stervende mensen. Daarnaast is zij van 1980 tot 2014 actief geweest voor muziekvereniging Sempre Crescendo.
Jan Brongers is veertig jaar (1980-2020) werkzaam geweest als barmedewerker bij voetbalvereniging F.C. Vlotbrug. Elke zaterdagochtend van 06.30 tot 12.00 uur was hij daar, samen met zijn maatje Theo, om de ouders en de trainers en scheidsrechters van een kop koffie of iets te eten te voorzien. Hij ontfermde zich ook over de nieuwe vrijwilligers binnen de vereniging.
Gre Lemson-Kruizinga is vanaf omstreeks 1959 actief in de bazaargroep Dorpskerk Nieuwenhoorn, dus al ruim 60 jaar. Destijds is ze lid geworden van de vrouwenvereniging van de Hervormde gemeente Nieuwenhoorn die jaarlijks een verkoopdag organiseerde. Vanaf 1987 werd zij voorzitter van de bazaargroep.
Cora van Mook-Vermeulen zet zich sinds 2002 in voor de Stichting Windmolens N57 NEE met als doel een open landschap voor Voorne te behouden. Toen in juli 2018 in de Gootse Polder staalslakken werden gestort, is zij in actie gekomen. Ze heeft er gedurende het gehele proces voor gezorgd dat alle partijen met elkaar bleven praten. Ze had daarin een verbindende rol.
Tea Otte-Klok is onderscheiden voor haar inzet als vrijwilliger bij project Tafeltje Dekje. Ze bezorgt maaltijden bij nog zelfstandig wonende ouderen die niet goed in staat zijn warme maaltijden te bereiden. Ook tijdens de coronacrisis is zij dit gewoon blijven doen. Al haar vrijwillige werkzaamheden deed zij jarenlang naast haar werk als peuterleidster.
Burgemeester Junius feliciteert decorandi van afstand
Vanwege het coronavirus konden burgemeesters de gedecoreerden gisteren niet persoonlijk feliciteren. De Hellevoetse burgemeester Milène Junius belde met de zes inwoners die met een lintje zijn onderscheiden. Later deze week reikt ze de versierselen uit aan de decorandi.
,,Het uitreiken van de koninklijke onderscheiding is ieder jaar weer een bijzonder moment’’, zegt Junius. ,,Ik ben enorm dankbaar voor alles wat deze Hellevoeters bijdragen aan de samenleving. Wat zij als vrijwilliger bij verenigingen of stichtingen doen of als bijzondere prestatie hebben geleverd in hun werkzame leven, is echt zeer waardevol. Van harte gefeliciteerd met deze mooie erkenning.’’
Burgemeester Rensen van Brielle reikte drie onderscheidingen aan Briellenaren apart van elkaar uit in de raadszaal in Brielle. De Westvoornse burgemeester De Jong gaat op Koningsdag bij tien bewoners thuis langs om de lintjes, op voldoende afstand, uit te reiken.
Goeree-Overflakkee
Rien Bakelaar uit Den Bommel zet zich tot op de dag van vandaag onder meer in als organisator van de herdenkingen Watersnoodramp en de Dodenherdenking in Den Bommel. Ook is hij vrijwilliger bij de Emmaüskerk en de Dorpsraad van Den Bommel sinds 2012.
Adri Houweling uit Oude-Tonge krijgt een lintje, vanwege zijn inzet voor de Hervormde Gemeente Nieuwe-Tonge, de Jongensclub en de SGP-afdeling Oostflakkee.
André Kievit uit Nieuwe-Tonge is al jaren actief voor sportvereniging B.C. Racket Team Nieuwe-Tonge. Ook was hij betrokken bij de EHBO Nieuwe-Tonge en sinds 2015 is hij vrijwilliger bij de EHBO Middelharnis.
Sinds 1995 is Wim van Moort uit Nieuwe-Tonge vrijwilliger bij voetbalvereniging NTVV in Nieuwe-Tonge. Hij zet zich sinds 2010 in als mantelzorger.
Cees Noteboom uit Nieuwe-Tonge is vanaf 1985 in meerdere functies betrokken bij voetbalvereniging NTVV in Nieuwe-Tonge. Ook was hij actief voor Stichting Ons Dorpshuis in Nieuwe-Tonge en zet hij zich nog altijd in voor de Oranjevereniging Nieuwe-Tonge.
Westvoorne
Kees Poortvliet zette zich jarenlang in voor de ‘Vereniging van oud-Leraren en oud-Leerlingen van de School voor Scheepswerktuigkundigen Maarten Tromp’ in Brielle. Verder beheert hij de ledenadministratie en coördineert hij de verspreiding van het verenigingsblad.
Leo Winkelhorst onderscheidt zich vanwege zijn sociale betrokkenheid en vrijwilligersactiviteiten. Zo was hij onder meer actief bij de bibliotheek ZH, de Historische Vereniging Westelijk Voorne en de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers. Ook helpt hij vluchtelingen in Westvoorne.
Lena de Labije-van Nugteren was vanaf 1970 vrijwilliger bij verzorgingshuis De Swinshoek en het nieuwe woonzorgcentrum Stuifakkers. Zij pakte alles aan om het verblijf van de ouderen te veraangenamen.
Rob van de Pol was jarenlang betrokken bij Hockeyclub Forcial uit Rockanje in diverse bestuursfuncties en barhoofd. Verder is hij vanaf 2006 vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Ouderen Rockanje.
Wilma Wageveld zet zich sinds 1995 in voor Muziekvereniging Ons Genoegen in Rockanje, organiseerde verschillende activiteiten en verzorgt de kleding en muziek van het dweilorkest. Ook vertegenwoordigt ze de vereniging in de Stichting Toegift, die zich met name inzet voor subsidies voor op de jeugd gerichte muziekinitiatieven.
Piet Beukelman ontvangt een lintje, omdat hij zich al meer dan veertig jaar inzet voor met name de Tintese gemeenschap. Hij was onder meer actief voor de kerk en de School met de Bijbel.
Rianne Roskam-van Leeuwen zet zich in voor de ouderen in Westvoorne, onder meer bij de Zonnebloem en de Catharina Stichting. Vanaf 2013 is ze vrijwilliger bij het zitdansen in woonzorgcentrum Stuifakkers.
Vanaf 1999 is Dorien Rozemulder vrijwilliger voor de Volksuniversiteit Westvoorne, onder meer bij yogacursussen en als penningmeester. Ook was ze actief bij de Tennisvereniging Oostvoorne en was zij penningmeester bij Vluchtelingenhulp Hellevoetsluis.
Robby Roeplall zette zich ruim dertig jaar in voor de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland, onder meer bij de Stichting Shri Sanatan Dharma Utrecht en de Hindoeraad Nederland.
André Hokke droeg bij meerdere verenigingen op verschillende manieren zijn steentje bij. Zo is hij al meer dan veertig jaar bestuurslid bij de Automobielclub Rockanje en de Voornse Modelbouwvereniging.
De regio is vier ridders rijker
Richard Groeneweegen uit Heenvliet is benoemd tot Ridder vanwege zijn jarenlange inzet voor Stichting Beheer Merula Boerderijen. De missie van deze stichting is het herontwikkelen van monumentale boerderijen om deze om te bouwen tot zorgboerderijen. Hier kunnen zorginstellingen aangepaste, kleinschalige woonappartementen aanbieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving. Sinds zijn pensionering in 2018 zet hij zich hier nóg actiever voor in.
Harm Maters uit Hellevoetsluis is ook benoemd tot Ridder. Hij was in de jaren 90 voorzitter van de commissie van de kerkraden van Geervliet, Heenvliet, Zwartewaal-Abbenbroek. Hij heeft de fusie van de protestantse gemeente Tweestromenland mede tot stand gebracht én de nieuwe naam van de gemeente bedacht. Sinds 2014 is Maters lid van Rotary Hellevoetsluis, waar hij voorzitter is van de projectcommissie.
Arie Jan Heij uit Oude-Tonge is benoemd tot Ridder, omdat hij al sinds 1990 in talloze functies als vrijwilliger actief is. Van diaken, ouderling en kerkrentmeester binnen de kerkenraad van de Hervormde gemeente in Oude-Tonge tot de functie van voorzitter van Stichting Het Oude Land in Sommelsdijk. Ook was hij lid van de bedrijfsbrandweer Rijksgebouwendienst.
Ook benoemd tot Ridder is Erik Zindel uit Middelharnis. Sinds 1984 is hij betrokken bij Dordt in Stoom, een internationaal evenement in Dordrecht. Daarnaast is hij bij Stichting Sinterklaashuis in Dordrecht vanaf 2002 bestuurslid. Omdat zijn verdiensten betrekking hebben op activiteiten in zijn voormalige werk- en woonomgeving, kreeg Zindel de onderscheiding uitgereikt door de burgemeester van Dordrecht.
Brielle
Frans Louis Niks zet zich al vanaf 1985 in voor de samenleving. Als vrijwilliger was hij actief bij film- en videoclub Brielle. Ook filmde hij activiteiten en bijzondere gebeurtenissen in Brielle. Vanaf 2016 was Niks betrokken als filmer en ondersteuner bij Stichting Recreatiesport Brielle en maakte hij opnames van de Jeugd Wielertour Brielle.
Vanwege zijn jarenlange inzet voor Brielle, ontvangt Jacobus Bernardus Wilhelmus Steentjes een lintje. Hij was actief voor het zakkendragershuisje en vertolkte jarenlang de rol van Sinterklaas in de Brielse binnenstad. Ook is Steentjes betrokken bij de 1-aprilvereniging; hij speelde jarenlang een rol in het 1-aprilspel.
Govert Cornelis Wielemaker bekleedde sinds 1983 functies als voorzitter, redacteur en secretaris bij de Eilanden Biljart Bond. Daarnaast was hij jarenlang brandweerman bij de Vrijwillige Brandweer Brielle. Ook heeft Wielemaker zich ingezet voor verpleeghuis De Plantage.
Rozenburg
Meneer J. De Groot is na zijn loopbaan als ambtenaar van toenmalig gemeente Rozenburg als vrijwilliger aan de slag gegaan voor Gemeentebelangen Rozenburg. Eerst als raadslid, daarna als voorzitter. Hij kreeg in die rol een verjonging van het ledenbestand voor elkaar.
Het echtpaar Ohlsen-’t Hart zet zich al jarenlang vrijwillig in voor kerk en samenleving. Mevrouw Ohlsen is onder meer actief als secretaris van de Erfgoedcommissie Gereformeerde Kerk in Rozenburg en gids bij het Educatief Informatiecentrum Mainport Rotterdam. Meneer Olhsen is tweede organist en lid van de Liturgische commissie van de Gereformeerde Kerk. Daarnaast is hij recensent en eindredacteur van De Schakel en het verenigingsblad van Zaalvoetbalvereniging Rozenburg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Een boterham met kaas is gezonder dan je denkt
-
Nieuwe vertraging Calandbrug dreigt: ‘Wat een blamage’
De kans is groot dat de Calandbrug tussen Rozenburg en de Europoort toch niet op 1 februari weer in gebruik kan worden genomen. De oorzaak zijn mankementen die tijdens het proefdraaien zijn ontdekt. -
Vrachtwagenchauffeur ramt slagbomen van Botlekbrug
Een vrachtwagenchauffeur is dinsdagochtend tegen de slagbomen van de Botlekbrug aangereden. Daardoor was de brug tijdelijk voor al het verkeer afgesloten. Ook de afrit van de A15 richting de Botlekbrug was dicht. De brug is inmiddels weer open. -
21
Basisbeurs definitief terug, zo ziet de nieuwe studiefinanciering eruit
Het is zeker dat de basisbeurs terugkomt. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ermee ingestemd dat studenten met ingang van studiejaar 2023-2024 een basisbeurs krijgen. Zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit. -
Wie maakt van een oude deur een nieuwe tafel? Nissewaard daagt inwoners uit
Ga met oude meubels en apparaten niet meteen naar de stadswerf. De gemeente Nissewaard daagt iedereen uit om ze een tweede leven te geven.
-
PREMIUM
Mensen massaal op kraambezoek in Ouddorp: eerste lammetjes bij De Mèkkerstee geboren
-
-
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
Zondagochtend
Dit zijn onze meest bijzondere verhalen van de afgelopen week
Heerlijk, weekend! Het is zondag, dus tijd om even bij te komen en rustig te genieten van de mooiste verhalen. Speciaal voor jou hebben we ze op een rijtje gezet. Pak er gerust een kopje koffie (en wat lekkers) bij, want wij denken dat jij deze verhalen écht even moet lezen.