Volledig scherm
Een Schotse hooglander koelt af in Voornes Duin. © Geurt Besselink

Dieren zoeken verkoeling tijdens tropische dagen

Niet alleen voor mensen is het warm, ook dieren zoeken het liefst verkoeling tijdens deze tropische weken. In de modder, in het zwembad of gewoon in de natuur.

Zodra Duitse herder Sultan het zwembadje ziet staan op het veld bij Dierenopvangcentrum Spijkenisse, is hij niet meer te houden. De asielhond neemt een aanloop, duikt erin en begint met zijn poten te graven. Binnen een paar seconden is het bad leeg.

Het is voor Sultan de ideale manier om af te koelen tijdens deze hete weken. De vrijwilligers doen er alles aan om ook de andere dieren fris te houden. "We gaan bijvoorbeeld veel met de honden wandelen in het park hierachter'', zegt een medewerkster.

Volledig scherm
Asielhond Sultan springt graag in het zwembad, terwijl het varken op kinderboerderij De Trotse Pauw het liefst hele dagen in de modder ligt. © john de pater

Op kinderboerderij De Trotse Pauw in Spijkenisse sjouwen medewerkers zich rot met emmers water, om te zorgen dat de dieren altijd schoon drinkwater hebben. De twee varkens liggen het liefst de hele dag in een modderpoel. "Ze vallen niet op, want de varkens hebben dezelfde kleur als de modder. Daarom heb ik er een opstapje bij gemaakt, zodat de kinderen ze toch goed kunnen zien'', zegt beheerder Joke Wartna.

Op kinderboerderij De Kerkenstee in Hellevoetsluis liggen in de hokken van de konijnen flesjes met bevroren water. Ook verversen de beheerders het water in alle hokken wat vaker. Er is gelukkig nog voldoende te grazen. "Omdat we konden sproeien met water uit de sloot, hebben we drie velden kunnen redden van de droogte'', zegt beheerder Marcel Wageveld. "En er zijn genoeg bomen om te kunnen schuilen.''

Dode mollen

In de natuur is de hitte inmiddels enkele egels en mollen fataal geworden. Bij het Annabos in Rockanje zijn dode exemplaren gevonden. "Doordat de kleigrond heel hard is, hebben wormen zich helemaal teruggetrokken. De egels en mollen kunnen dus maar moeilijk bij hun voedsel komen'', legt Ted Sluijter van Natuurmonumenten uit. Het is geen aanleiding om in te grijpen. "Ook extremen horen bij de natuur.''

Schotse hooglanders vinden dit weer eveneens niet leuk. Het Voornes Duin is gelukkig een groot gebied, waar nog voldoende schaduw en water te vinden is.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!