Volledig scherm
De massale slakkenstort ligt na klachten stil. © john de pater

Dierenpartij valt over slakkenstort tussen Rockanje en Hellevoetsluis

De Partij voor de Dieren wil van het provinciebestuur opheldering over het massaal storten van staalslakken als rijweg naar een baggerdepot in de polder tussen Rockanje en Hellevoetsluis. De partij komt in actie omdat door de stofwolken met daarin fijnstof negen paarden zijn ziek geworden.

In schriftelijke vragen aan gedeputeerde staten wil Bart Canton uitleg waarom het bijproduct van ijzer in een gebied met de bestemming 'natuur' wordt gestort. Dat werk is op last van de grondeigenaar Kramer Group enkele weken geleden stilgelegd, toen bekend werd dat polderbewoners en dieren gezondheidsklachten kregen door het opwaaiende stof.

Onderzoek

Canton wil, in navolging van de gemeente Westvoorne, dat uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de gezondheidsrisico's en de gevolgen voor de natuur en het grondwater. Mochten de uitkomsten verontrustend zijn, dan wil de partij de garantie van de provincie dat zij ervoor zorgdraagt dat het werk niet meer wordt hervat.

Ook vraagt Canton of alles volgens de regels gaat en of de provincie er wel genoeg bovenop zit. Die vraagt stelt hij omdat Hellevoetsluis in een brief aangaf dat fouten zijn gemaakt. Tot slot wil Canton een antwoord op de vraag of de staalslakken ook weer worden opgeruimd als het baggerdepot eind 2019 wordt ontmanteld.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!