Volledig scherm
Er staan al veel verzetsborden tegen de bebouwing van de Rozenburgse Landtong. © AD

Distributiecentrum op Landtong lijkt door te gaan (ondanks ‘nee’ van raad)

De bouw van een twaalf voetbalvelden groot distributiecentrum op de Rozenburgse Landtong lijkt toch door te gaan, ondanks een ‘nee’ van de Rotterdamse gemeenteraad.

Wethouder Barbara Kathmann (PvdA) moet van de raad de bebouwing van het natuurgebied bij het door industrie ingeklemde dorp voorkomen. De kleinst mogelijke meerderheid (21-20) steunde donderdagavond laat een motie van die strekking, ingediend door Denk, de SP, de Partij voor de Dieren en 50Plus.

Kathmann laat via haar woordvoerster weten hiermee aan de slag te gaan. ,,Maar het is de raad zelf die in 2015 het besluit heeft genomen om bedrijvigheid op een deel van de Landtong mogelijk te maken’’, voegt ze eraan toe. In dat jaar werd het bestemmingsplan voor de Landtong vastgesteld, waarin staat dat bebouwing in een deel van dit natuurgebied mogelijk is.

En met die wetenschap in het achterhoofd heeft het Havenbedrijf Rotterdam volgens zegsman Tie Schellekens inmiddels een deal gesloten met een kandidaat, waarvan de naam volgende week bekend wordt gemaakt. Hij verwacht dat het besluit van de raad ‘helemaal niets’ verandert. ,,Het bedrijf moet nu aan de slag om de vergunningen te krijgen. Dat zijn een watervergunning, die bij Rijkswaterstaat moet worden aangevraagd, en een bouwvergunning, of zoals dat nu heet een omgevingsvergunning, bij de gemeente Rotterdam.’’

Baas

Die kan volgens hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries van de Radboud Universiteit in Nijmegen dwarsliggen. Want: ,,De gemeenteraad heeft het voor het zeggen. Die kan problemen maken over de hoogte of andere zaken. Alleen maakt het bestemmingsplan de bouw wel mogelijk. Als de gemeente de vergunning weigert, kan het bedrijf de gemeente ‘onbehoorlijk bestuur’ verwijten.’’

Volgens De Vries kan het bedrijf in dat geval een beroepsprocedure tegen de gemeente beginnen bij de Raad van State. ,,Die beoordeelt dan of de argumenten van de gemeente houtsnijden.’’

Het Havenbedrijf zou ook naar de Raad van State kunnen stappen, zegt de hoogleraar, maar vanwege de afhankelijkheidspositie ten opzichte van de gemeente Rotterdam verwacht hij dat niet.

De Rozenburgers die fel tegen de bebouwing van de ‘groene long’ buiten hun dorp zijn, vrezen de komst van het distributiecentrum nog altijd. Ze zijn blij met de steun van de raad, maar protesteren vanmiddag wel, zoals aangekondigd, op de Landtong. Met borden, strijdliederen en door sprekers wordt het Havenbedrijf opgeroepen de plannen in te trekken, zegt gebiedscommissielid Marjon McElligott. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.