Volledig scherm
Trekpaard Emma sleept de stammen met haar tuig vanuit de duinen naar de parkeerplaats. © john de pater

Dit is waarom 20 man zich in het zweet werkten in Rockanje

Menig esdoorn in de duinen bij Rockanje moest er zaterdag aan geloven. Twintig man werkten zich met de zaag in de hand in het zweet bij de Natuurwerkdag.

Het is druk met hardlopers op de vroege regenachtige ochtend bij de Eerste Slag. Een groep doet op de parkeerplaats rek-en strekoefeningen. Anderen hebben er al de nodige meters door de duinen opzitten. Een paar meter van het wandelpad zijn de echte krachtpatsers bezig. Rockanjenaar Joop Broeder moet alle zeilen bijzetten om een grote boom omver te krijgen.

Keer op keer zet hij de zaag opnieuw in de esdoorn. Zijn vrouw Petra kijkt behoedzaam toe. Joop heeft het zichtbaar zwaar, maar heeft ondanks alle inspanningen steeds een 'big smile'. ,,Het viel tegen", beaamt hij als de boom eindelijk op de grond ligt. ,,Je loopt tegen je conditie aan."

Ies Klok uit Rockanje heeft de leiding over het duinonderhoud. ,,We proberen de natuur een handje te helpen'', instrueert hij zijn twintig helpers.

Quote

We proberen de natuur een handje te helpen

Ies Klok

Het doel is om esdoorns, die de neiging hebben te overheersen, te kappen. ,,Uitlopers van de gekapte bomen van vorig jaar kunnen worden geknipt.''

Burgemeester Peter de Jong van Westvoorne kiest in eerste instantie voor de laatste optie. Hij is na de start van de werkzaamheden rustig begonnen met de uitlopers. VVD-raadslid Marco Mentink pakt het daarentegen meteen stevig aan en zet fanatiek een zaag in een stam.

Offers

Al snel sneuvelen er deze ochtend achter elkaar bomen. Ongelukken moeten worden voorkomen. ,,Aan de kant, er komt een boom omlaag'', klinkt het daarom steevast voorafgaand waarschuwend. Gevolgd door een krakend geluid zeilen de esdoorns daarna naar beneden.

De Broeders doen voor het eerst mee met de landelijke Natuurwerkdag in Rockanje. Ze zijn natuurliefhebbers, wandelen veel en willen met hun aanwezigheid wat terugdoen voor de natuur. ,,Ook zwerfafval ruimen we tijdens wandelingen op'', vertelt Petra. Ook Margriet Huiser en Tonie Zuidam uit Hellevoetsluis houden van de natuur, maar moeten nu eveneens de nodige offers brengen. ,,Het zagen valt niet mee'', beaamt Margriet.

Gelukkig hoeven de vrijwilligers de grote stammen niet te verslepen. Trekpaard Emma sleept de stammen met haar tuig vanuit de duinen naar de parkeerplaats. De takken worden in stapeltjes in de duinen gelegd, want dat is goed voor de biodiversiteit.