Volledig scherm
Burgemeester Gregor Rensen (l.) en wethouder Robert van der Kooi leggen een krans. © john de pater

Drama in Zwartewaal blijft nog altijd verbijsteren

Het leek voor Zwartewaal een dag als alle andere te worden. In de nacht van 4 op 5 december 1944 vond aan de Meeldijk een verschrikkelijk drama plaats. Zwartewaal stond gisteren, zoals ieder jaar, hierbij stil.

Precies 75 jaar geleden was het afgelopen nacht dat Inselcommandant Schermuly om elf uur 's avonds zijn mannen naar Zwartewaal stuurde. ,,Toen begon één van de wreedste acties in de Tweede Wereldwereldoorlog op Voorne-Putten", vertelde burgemeester Rensen tijdens de herdenking.

De Duitsers deden een inval in de woning van de broers Koene. Hun huis werd omsingeld en in brand gestoken. Johan en Jan werden 'op de vlucht' doodgeschoten. Twee Italiaanse onderduikers, Salvatore Scanio en Francesco Concas, verbrandden levend. Een derde wist te ontkomen, werd geholpen door buurtgenoten en dook onder. Deze Franco di Julio overleefde de oorlog.

Herdenking

Gisteren werd rond het middaguur op de bewuste plek aan de Meeldijk door tientallen aanwezigen, onder wie nabestaanden, de tragische gebeurtenis herdacht. Na de Tweede Wereldoorlog werd er een nieuwe woning, genaamd 'Verwoeste Hoogte', gebouwd. Bij het sobere monument legden de gemeente Brielle en de Unie van Veteranen kransen. De Nederlandse en Italiaanse vlag hingen half stok.

De inval in de woning van de broers Koene was het gevolg van verraad van een gedeserteerde Nederlandse SS'er. De Duitse bezetter was ook op zoek naar Anton van der Zee uit Zwartewaal, die in het verzet zat. Maar hij was verstopt op de vissersboot van de familie.

,,Zijn familie zweeg als het graf waar hij zich bevond'', vertelde Rensen gisteren. Antons vader en twee broers betaalden de hoogste prijs. De drie werden op 6 december 1944 in de duinen van Rockanje, amper een half jaar voor de bevrijding, gefusilleerd.