Volledig scherm
Dit meisje kon zich gelukkig prijzen tijdens de Sinterklaasintocht in Brielle. De goedheiligman gaf haar een heuse high-five. © John de Pater

Duizenden kinderen verwelkomen Sinterklaas in zonovergoten Brielle

Sint en zijn Pieten kwamen vanmiddag met geuzenschip Prince Admirael aan in een zonovergoten Brielle. Zesduizend kinderen, ouders en opa’s en oma’s verwelkomden de goedheiligman.

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan… Muziekvereniging Libertatis Primitiae speelt er in afwachting van de Sint vrolijk op los en brengt de stemming er goed in. Aan de Noordzijde en Zuidzijde van het Maarland en op de brug stond het publiek rijendik achter dranghekken. De aankomst in de haven was één groot, traditioneel kinderfeest.

De kleinste kinderen zitten op de schouder van hun vader om over de hoofden iets van de feestvreugde mee te krijgen. Zusjes June (5) en Nova (11) uit Hoogvliet en vriendje Luuk (4) uit Brielle hebben het beste plekje weten te bemachtigen. Ze staan precies voor de plek waar de boot aan de Noordzijde aankomt. Luuk is dolenthousiast als de Prince Adimirael, versierd met rode en gele ballonnen, binnenvaart. ,,Kijk een piet helemaal bovenin!’’, wijst hij.

Quote

Kijk, een piet helemaal bovenin!

Luuk

Ontvangstcomité

Locoburgemeester Robert van der Kooi staat de goedheiligman op de kade op te wachten. ,,Voorzichtig Sint. U bent ook geen twintig meer’’, zegt hij bezorgd als hij hem nadert. Hij wijst op de menigte om hem heen. ,,Duizenden kinderen zijn gekomen om u te begroeten.’’ De zwarte pieten zijn meteen druk bezig de pakjes van het schip te halen. Intussen draait sinterklaaspaard Ozosnel een paar meter verderop op de kade zenuwachtig heen en weer. ,,Vijftig procent kans dat ie gaat steigeren’’, vreest Nova.

De 3-jarige Floor uit Brielle vindt het allemaal heel indrukwekkend. Ze zit op de schouders van vader Arnoud, zodat ze alles goed kan zien. Floor heeft helemaal geen tijd om vragen te beantwoorden, want ze is alleen maar bezig met zwaaien naar Sint en Pieten die met pepernoten langs de dranghekken gaan. Arnoud vindt het prima dat de pieten zwart geschminkt zijn. Roetveegpieten had van hem ook gemogen. ,,Met een kleur vind ik zo gek.’’

Spanning

Jonas (2,5) uit Schiedam zit ook stevig op de schouders van papa. Hij vindt het allemaal heel spannend. ,,Normaal heeft hij veel praatjes’’, lacht zijn moeder. Met pepernoten in de mond wordt hij wat rustiger. Vader Sjoerd (32) is opgegroeid in Brielle. Voor hem was de aankomst van de Sint altijd vaste prik. ,,Het is nog hetzelfde als toen’’, weet hij nog. ,,De boot was alleen niet met ballonnen versierd en er waren meer pakjes.’’

Quote

De intocht is nog hetzelfde als toen, alleen was de boot niet versierd met ballonnen en waren er meer pakjes

Sjoerd

Locoburgemeester Van der Kooi kijkt terug op een prachtige aankomst. ,,Zonder demonstranten.’’ Ook Ozosnel kalmeert snel. Dus stapt Sint op zijn paard en rijdt door de straten van Brielle.