Winston Post (links) is met zijn 'flight' op weg op de Brielse golfbaan om het goede doel te steunen.
Volledig scherm
Winston Post (links) is met zijn 'flight' op weg op de Brielse golfbaan om het goede doel te steunen. © Qphoto

Een rondje golf met BN'ers

Bekende Nederlanders sloegen er gisteren voor het goede doel fanatiek op los. Ze deden mee aan de tweede editie van Golf4Health op golfbaan Kleiburg in Brielle. Aan de wandel met BN'ers als Ria Valk, Winston Post en Willem van Hanegem.

Groepjes bekende en onbekende Nederlanders verspreiden zich aan het begin van deze middag over de uitgestrekte golfbaan aan het Brielse Meer. Acteur en presentator Winston Post heeft Jisk Nijdam uit Driebergen, Henk Knauff uit Apeldoorn en Henny Nederend uit Rockanje bij zich. Ze beginnen bij hole 14 en moeten vanaf de start bij het clubgebouw een behoorlijk stuk lopen.

Post heeft er duidelijk zin in en blijkt een enthousiast golfer te zijn. ,,Ik heb helaas te weinig tijd om veel te golfen en technisch beter te worden", vertelt hij op weg naar hole 14.

Daarom komt Golf4Health hem mooi uit. ,,Ik kan mijn hobby uitoefenen en het is voor een goed doel."

Het weer - veel wind, af en toe regen en aanzienlijk frisser dan de voorgaande dagen - zit alleen niet erg mee. ,,Maar ik heb geleerd dat je dat moet uitschakelen."

Actrice Gerda Havertong en zangeres Denise Jannah openen intussen het evenement op hole 1. In totaal doen 21 flights, groepjes van één BN'er en drie onbekende Nederlanders, mee.

Celebrities

BN'ers als musicalster Mariska van Kolck, zangeres Ria Valk, oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting, oud-atlete en presentator Olga Commandeur, oud-voetballer Willem van Hanegem en acteur Koert-Jan de Bruijn staan op de baan. De een met meer ervaring dan de ander. Tussen de BN'ers ook lokale beroemdheden waaronder de burgemeesters van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.

Aangekomen bij hun afslagpunt slaan Post, Nijdam, Knauff en Nederend zich eerst even in. ,,Als de eerste klap goed is, gaat de rest ook goed", stellen de mannen. Knauff deed vorig jaar mee met de eerste editie van Golf4Health. Toen zat hij in de flight met oud-tennisser Tom Okker, een fanatiek golfer. ,,We werden toen tweede. De lat ligt heel erg hoog", zegt hij lachend.

Townships

De sportieve dag heeft een serieuze ondertoon. Het golftoernooi levert zo'n 10.000 euro op voor Health Promoters. Deze organisator zet zich in voor gezondheidseducatie in townships in Zuid-Afrika. Voorlichting is de sleutel tot een goede gezondheid. ,,Als je niet op hygiëne let word je ziek'', aldus Regina Eggink van Stichting Vrienden van de Health Promoters. Jaarlijks krijgen zo'n 20.000 mensen voorlichting. Zo wordt hen geleerd de handen te wassen voor het koken en hoe vrouwen zichzelf kunnen onderzoeken op borstkanker. Eggink: ,,Het heeft levens gered."

Quote

Als de eerste klap goed is, gaat de rest ook goed

Groep van Winston Post

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!