Volledig scherm
Burgemeester Mirjam Salet van Nissewaard feliciteert samen met teamchef Michael Rodgers een nieuw lid van de Politiekids. © john de pater

Eindelijk dalende lijn bij inbraken in Nissewaard

De hoeveelheid inbraken in Nissewaard daalt voor het eerst sinds jaren. Dat komt mede doordat een aantal notoire daders vastzit. De politie wil deze lijn de rest van het jaar doorzetten, zei vertrekkend teamchef Michael Rodgers van de basiseenheid Nissewaard gisteravond.

Rodgers presenteerde de jongste cijfers aan raadsleden. Hij liet weten dat er ruim een kwart minder inbraken zijn geweest in de periode van januari tot en met vorige maand, vergeleken met de eerste vier maanden van vorig jaar. Het waren er nu in totaal 73, waaronder ook diverse inbraakpogingen. ,,Dat is mooi, maar we moeten nog acht maanden'', zo wilde de teamchef waken voor al te veel optimisme.

Maar zijn cijfers werden met instemming ontvangen. De laatste jaren had met name Spijkenisse, de 'hoofdstad' van Nissewaard, te kampen met veel inbraken. Vooral na de vorige zomervakantie was het raak. De politie zette toen extra mankracht in om de daders te pakken te krijgen. Ook maakte ze mensen bewust dat ze het inbrekers moeilijker kunnen maken.

Alerter

Tijdens het zogeheten donkere-dagenoffensief - als het 's ochtends langer donker is en 's avonds eerder licht - moeten inwoners alerter zijn. Vorig najaar leidde dat nog niet tot een inbraakdaling. Komend najaar worden de inwoners opnieuw nadrukkelijk geïnformeerd dat ze extra moeten opletten en als ze weggaan bijvoorbeeld het licht in huis aan moeten laten.

De daling van nu valt deels toe te schrijven aan de arrestatie van een aantal notoire inbrekers. Als ze weer vrijkomen, zal de politie extra op ze letten. Volgens Rodgers zijn er globaal drie types inbrekers die in Nissewaard toeslaan. De eerste groep is bij de politie het bekendst: de eigen inwoners die al veelvuldig tegen de lamp zijn gelopen. Ook is er een groep gelegenheidsdieven. ,,Zij profiteren ervan als mensen met het raam open slapen en er een ladder in de tuin staat. Dat is niet slim. Wij proberen daar altijd voor te waarschuwen.'' De derde groep zijn rondreizende inbrekers: ze komen naar een plaats, slaan toe en verdwijnen weer naar een volgende stad.

ONS-raadslid Pieter de Vos wilde weten of mogelijk de geringere aangiftebereidheid reden kan zijn van de daling van het aantal inbraakaangiftes. Maar Rodgers zei dat daar de politie niets van is gebleken.

Hij liet weten dat inbraken, die doorgaans grote impact hebben op de gedupeerden, hoge prioriteit blijven houden bij de politie.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!