Volledig scherm
Locatie toekomstige biomassacentrale Vierpolders. © Qphoto

Externe partij kijkt naar locatie stookfabriek Vierpolders

De gemeente Brielle heeft de aanvraag voor een vergunning voor een biomassa-installatie aan de Bollaarsdijk binnen. 

De vergunning voor de veelbesproken ‘stookfabriek’ aan de Tuindersweg in Vierpolders is nog onderweg. Bij de behandeling daarvan wordt een onafhankelijke partij betrokken. Tuinders willen van het gas af en hun kassen gaan verwarmen met een verbrandingsinstallatie voor snoeihout. 

Tegenstanders 

Bijna alle omwonenden in Vierpolders zijn fel tegen de komst van een biomassa-installatie dichtbij hun dorpskern. Ze zijn verenigd in een actiegroep en zien zich gesteund door meer dan zeshonderd mensen die de petitie hebben ondertekend. Ook aan de Bollaarsdijk, in de polder buiten Brielle, hebben omwonenden bezwaar tegen de fabriek.

Terwijl de ene aanvraag al binnen is, laat de andere nog op zich wachten. Het dagelijks bestuur van de Geuzenstad overweegt naast een vergunning ook nadere afspraken te maken met de initiatiefnemers. Zo zou er een convenant moeten komen waarin afspraken worden vastgelegd over wanneer de installatie werkzaam zal zijn, het materiaal dat wordt verbrand, het transport en de bescherming van de luchtkwaliteit.

De tegenstanders in Vierpolders zijn echter hoe dan ook tegen de locatie Tuindersweg 1 en willen dat er naar een alternatieve plek wordt gekeken. ,,Het is beladen. Daarom laten we een onafhankelijk iemand kijken naar de plek’’, aldus wethouder André Schoon (VVD).